|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 50/2015 |
 |
« Terug naar het overzicht

Aardperen zijn grillig gevormde knollen. Ze kunnen verschillende kleuren hebben: lichtbruin, violet, roze of wit. Een aardpeer smaakt zoet. Sommigen vergelijken de smaak met de artisjok met een licht nootachtige smaak. Daarom wordt de aardpeer ook wel Jeruzalemartisjok genoemd. Anderen noemen de knol topinamboer of knolzonnebloem. Je kunt aardpeer als deze heel vers is, rauw eten. Maar ze smaakt ook goed gekookt, gestoomd of in een gratin.Lees het hele artikel ‘Aardperen’
 Stoofperen eten we vooral als het weer guur wordt. Het seizoen van stoofperen begint laat in het najaar en loopt door tot maart. De meeste stoofperen worden in oktober geoogst. Traditioneel worden stoofperen bij een wildgerecht of stoofpot geserveerd. Je kunt stoofperen ook prima gebruiken in een dessert. Stoofperen zijn anders dan handperen, harde droge peren. Je kunt ze niet rauw eten. Je moet hem dan ook niet als fruit behandelen, maar als groente. Er zijn verschillende rassen, maar de Gieser Wildeman en de Saint Rémy zijn waarschijnlijk de bekendste. Lees het hele artikel ‘Stoofperen’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Apfelstrudel
Met filodeeg,appels,rozijnen
- Bokkenpootjes tiramisu
Met mascarpone,sterke koffie,lange vingers
- Patèbolletje met amandel en bieslook
Met roompaté,crème fraîche,sesamzaad
- Rendang uit de slowcooker
Met mals rundvlees,Spaanse peper,rendang mix
- Zelfgemaakte kip-kerriesalade
Met kipfilet,kerriepoeder,mayonaise
- Truffelpepernoten taart
Met basterdsuiker,boter,pepernoten
- Bitterkoekjescake
Met zelfrijzend bakmeel,bitterkoekjes,witte basterdsuiker
- Snelle vis-ovenschotel
Met pangasiusfilet,aardappelpartjes,crème fraîche
- Supersnelle macaroni
Met macaroni,gehakt,spekreepjes
- Oosterse runderstoof
Met sucadelappen,uien,kokosmelk
| - Kleurige herfstsalade
Met grapefruit,balsamicoazijn,rucola
- Eendenborstfilet met granatappelsaus
Met eendenborstfilet,kippenbouillon,granaatappelmelasse
- Zoete aardappelschotel met spinazie
Met zoete aardappel,crème fraîche,spinazie
- Stoofvlees makkelijk en smakelijk!
Met stoofvlees,grove mosterd,oudbruin bier
- Spruiten stamppot
Met spruiten,aardappelen,magere spekjes
- Bokkenpotentaart
Met bokkenpootjes,slagroom,digestive koekjes
- Pasta di scampi
Met scampis,tagliatelle,slagroom
- Kabeljauw met mosterdsaus
Met kabeljauwfilet,groentebouillon,karnemelk
- Hutspotovenschotel
Met winterpeen,uien,aardappelen
- Bloemkoolstamppot
Met aardappelpuree,braadworsten,geraspte kaas
|
|
| |