Veldsla   
« Terug naar de nieuwsbrief
Veldsla, ook wel ezelsoren genoemd, heeft een nootachtige smaak en kan zowel rauw als warm gegeten worden. Het is een eenjarige plant die familie is van de kamperfoelie (waar ook valeriaan onder hoort). Veldsla werd vroeger eigenlijk vooral als onkruid gezien. Het groeide veel tussen het wintergraan. Nu wordt het in Nederland als groente geteeld, en het is verkrijgbaar vanaf september tot en met mei. 

Met ezelsoren wordt ook veldsla bedoeld. Toch is het niet helemaal hetzelfde. De blaadjes worden wat later geplukt, waardoor ze groter en steviger zijn. De blaadjes hebben dezelfde nootachtige smaak. Bij veldsla en ezelsoren zitten de worteltjes bij aankoop er nog aan. Je kunt ze er eenvoudig af trekken. Als er zand op de velsla zit, kun je ze wassen in een grote kom met een snufje zout. Het zand zal naar de bodem zakken. Was ezelsoren voorzichtig en dep ze droog. Nu kun je ze direct verwerken in koude gerechten of kort blancheren voor warme gerechte. Je kunt veldsla prima verwerken in soep. Veldsla past goed bij voorgerechten of in de salade. De groente combineert goed met fruit, noten en ei. Stamp de veldsla door de aardappel en voeg er ananas aan toe. Het nootachtige van veldsla kun je extra benadrukken met behulp van walnotenolie of notenolie voor de dressing. Ezelsoren doen het goed als salade, in combinatie met noten of pijnboompitten. Verwerk ezelsoren rauw in een stamppot, met spekjes en blokjes tomaat. Zowel veldsla als ezelsoren kun je ook prima als garnering bij sandwiches gebruiken. 

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden