Perziken   
« Terug naar de nieuwsbrief
De naam perzik betekent Perzisch. En hoewel ze oorspronkelijk uit China komen, zijn ze via Perzië in Europa beland. Het is een steenvrucht: perziken hebben een harde houten pit. Een perzik heeft een pluizige, veloursachtige schil. Als de schil glad zou zijn, zou het een nectarine zijn. Het vruchtvlees van de perzik en de nectarine zijn gelijk. De nectarine is een mutant van de perzik, een variant als het ware. Perziken kunnen wel naar ras verschillen in de kleur van het vruchtvlees. Er zijn perziken met geel, wit en rood vruchtvlees. 

In Nederland worden perziken niet meer geteeld (behalve in de hobbysfeer). Het bracht de telers eenvoudig niet veel op. Ze konden met de prijzen niet op tegen de prijzen van de perziken die in Zuid-Europa gewoon buiten groeien. Een perzikboom kan zeker wel in het Nederlands klimaat leven, mits het op een beschutte plaats staat. Het blijft echter moeilijk de vruchten hier te oogsten, omdat ze zeer gevoelig zijn voor nachtvorst. Perziken zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden aangevoerd uit het buitenland. Ze zijn het lekkerst als ze een heerlijke fruitige geur verspreiden. Op een koele plaats blijven ze drie dagen goed en in de koelkast tot een week. Toch is dit fruit beter van smaak als je het buiten de koelkast bewaart. Je kunt de vrucht zo eten. Ook de schil is eetbaar, maar je kunt de schil ook gemakkelijk met een mesje er af trekken. Perzik smaakt natuurlijk prima in desserts, maar ook in warme gerechten, bijvoorbeeld rijstgerechten met kerrie of in stoofpotten met kip. 

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden