Koriander   
« Terug naar de nieuwsbrief
Koriander is de benaming voor de blaadjes van de korianderplant. De zaadjes van dezelfde plant worden gebruikt als ketoembar.  Koriander is een kruid dat al eeuwen bekend is en gebruikt wordt in de Aziatische, Latijns-Amerikaanse, Arabische, Mexicaanse  en mediterrane keuken. Het blad geeft een frisse, aromatische smaak aan gerechten. Niet iedereen verdraagt de smaak van koriander. Het kan snel overheersen. In plaats van koriander kan peterselie of ketoembar of koriander in gedroogde vorm wel  een goed alternatief bieden. 

Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het is een oud kruid dat al in het Oud Testament wordt genoemd. Via de Romeinen is het in grote delen van Europa verspreid. Koriander is een eenjarige plant die ongeveer een halve meter hoog wordt. In de zomer bloeit de plant. De witte bloemen vormen zaden die gebruikt worden voor ketoembar. Ze worden geoogst als ze helemaal volgroeid zijn en vervolgens gedroogd. De smaak van korianderzaden is zoet en sinaasappelachtig. Van de verse blaadjes worden vooral de onderste gebruikt. Vers korianderblad heeft een zacht zoete anijsachtige smaak met een sterk aromatische geur. Het verse blad voeg je aan het einde van de bereidingstijd toe. Hoe langer je het verse blad verwarmt, hoe meer het aan smaak verliest. Je kunt korianderblad ook prima gebruiken voor garnering. Je kunt het verwerken in stoofschotels, kipgerechten, salades, sauzen uit de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken. Gedroogd korianderblad mist het aroma van verse bladeren en het verliest veel aan smaak. Korianderblad is een onmisbaar onderdeel in het bekende Mexicaanse gerecht guacamole

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden