Filet americain   
« Terug naar de nieuwsbrief
Hij is een tijd spraakmakend geweest: de filet americain. En niet in positieve zin. Het zou bomvol schadelijke E-nummers zitten, er zou varkensvlees in zitten en er zouden ziekteverwekkende bacteriën in zitten. Niet in alle kuipjes, wel voornamelijk die van de supermarkt. De toevoeging van alle E-nummers heeft vooral met het conserveren te maken en ook een beetje voor de kleur. Wil je jezelf er niet aan wagen, kun je altijd nog overwegen de filet zelf te maken. En meteen op te eten, want rauw vlees kun je maar beter helemaal niet bewaren. 

Filet americain bestaat voor honderd procent uit zeer mager, gemalen rundvlees. Het wordt rauw gegeten, net als de steak tartare uit België en Frankrijk. Hoewel die hier in Nederland nu weer minder populair is en nauwelijks op tafel komt. In Nederland houden we in ieder geval niet zo van rauw vlees bij de hoofdmaaltijd. Wel op een broodje en dan bij voorkeur de filet americain. Met alleen gemalen rauw rundvlees heb je nog geen filet americain. Er wordt extra smaak aan gegeven door toevoeging van zout, peper, ui en worcestersaus. Wil je een klassiek broodje filet americain maken, dan hoort er een gekookt eitje en gesnipperd uitje bij. Ook is een combinatie van filet americain met gepekelde ansjovis een veel geziene combinatie. Modern maak je het broodje af met pesto, olijven, augurk, rucola, kappertjes of groene peperkorrels. In Vlaanderen verstaan ze onder een broodje filet Martino een broodje met pikant gekruide filet americain met daarop een garnering van augurk, ui, ketchup, mosterd en tabasco. 

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden