Culinaire Nieuwsbrief editie 22/2015   
« Terug naar het overzicht
Kersen
In de zomer zijn ze weer volop verkrijgbaar: lekkere, sappige kersen. De kers is dan ook een zomerfruit. Het Hollandse kersenseizoen begint rond 1 juni, maar ze zijn een paar weken daarna echt op hun aller-lekkerst. Omdat de vrucht een pit heeft, behoort de kers tot de steenvrucht. Kersen kunnen zowel zoet als zuur smaken. De zoete kers wordt vee gebruikt in zoete bereidingen, zoals in jam of gebak. Zoete kersen zijn ook erg lekker zo uit het vuistje. Zure kersen worden vooral door de industrie verwerkt, bijvoorbeeld in drank. 
Lees het hele artikel ‘Kersen’


Pijnboompitten-syndroom
Pijnboompitten zijn zaden van naaldbomen van de dennenfamilie (Pinaceae), in het bijzonder van de soort Pinus. Wereldwijd zijn daarvan 100 soorten bekend. Een groot aantal daarvan is eetbaar. In Europa eten we voornamelijk de zaden van de P. pinea gegeten. Wereldwijd worden er 29 soorten gegeten. De laatste 10 jaar zijn er klachten na het eten van pijnboompitten gerapporteerd, vooral betreffende smaaksensaties. Ook kunnen allergische reacties optreden. Een smaaksensatie is een smaakverstoring die meerdere dagen tot weken kan aanhouden. Men ervaart een bittere of metaalachtige smaak bij elke hap of slok die wordt genomen. Omdat dit vaker voorkomt, heeft het een medische naam gekregen: het pijnboompitten-syndroom (PNS). 
Lees het hele artikel ‘Pijnboompitten-syndroom’


De lekkerste recepten van deze week
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden