|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 17/2015 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Koningsdag komt er aan en culinair is niets minder in verband te brengen met deze heugelijke dag als de oranje tompoes, die voor de gelegenheid een oranje glazuur krijgt in plaats van een roze. De tompoes is echt een Hollandse uitvinding. Het bestaat uit twee lagen bladerdeeg met daartussen een flinke laag banketbakkersroom en een topping van glazuur. Kenmerkend voor dit oer-Hollandse gebak is de baksteenvorm. Lees het hele artikel ‘Tompoes of tompouce’
 Koningsdag is een van de meest spectaculaire feestdagen in Nederland. Het wordt al sinds 1949 gevierd. Twee jaar geleden vierden we het op 30 april, de verjaardag van de vroegere koningin Juliana. Daarvoor werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardag van de vroegere koningin Wilhelmina. De verjaardag van de vroegere koningin Beatrix werd geen Koninginnedag, omdat zij op 31 januari jarig is, en dat is geen fijne dag voor buitenactiviteiten. Om de vroegere koningin Juliana te eren, bleef de datum voor Koninginnedag 30 april. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op 27 april en deze dag is dan ook gekozen voor de jaarlijkse viering van Koningsdag.Lees het hele artikel ‘Koningsdag(hapjes)’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
| - Komkommer-/tomatensalade
Met tomaten,komkommer,fritesaus
- Kikkerbilletjes in de knoflookboter
Met kikkerbilletjes,boter,knoflook
- Zelfgemaakte sandwichspread
Met Griekse of Turkse yoghurt,paprikas,lente-ui
- Appel-kruimeltaart met gele room
Met bloem,appels,amandelen
- Groene sambal
Met Jalopeno pepers,knoflook,uien
- Canapé caprese
Met mozzarella,trostomaatjes,basilicum
- Muesli-kaneelmuffins
Met zelfrijzend bakmeel,muesli,kaneel
- Stokjes van katenspek met roomkaas
Met katenspek,roomkaas,tomaatjes
- Tofu-koolschotel met rijst
Met tofu,zilvervliesrijst,Chinese kool
- Aardappel-fetakoekjes
Met aardappelen,feta,lente-ui
|
|
| |