|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 11/2015 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Waar komt thee vandaan? Volgens Chinese verhalen is thee ongeveer 5000 jaar geleden door Keizer Shen Nung uitgevonden. Men zegt dat de keizer onder een boom een kom water dronk toen er een blaadje van een wilde theestruik in de kom vloog. De keizer beviel de smaak ervan zo, dat hij sindsdien zijn water niet meer op een andere manier dronk. Thee zou door de keizer dus bij toeval zijn ontdekt. Het volk volgde de keizer in het theegebruik en niet lang daarna bezat de keizer talloze theeplantages. Lees het hele artikel ‘Thee, een stukje geschiedenis’
  Zuring kun je eten. Er bestaan wel 200 soorten zuring en niet alle soorten zijn probleemloos eetbaar. Zuring groeit in het wild en de lekkerste soort voor een bereiding in de keuken is de Rumex acetosa, beter bekend als Veldzuring. Je herkent de zuring aan de stengels met roodkleurige bloemen die een rode kleurschijn over het grasland leggen. Als je ze herkent aan de bloemen, ben je eigenlijk te laat. Je eet hem namelijk in het vroege voorjaar, als het blad jong is en de plant nog niet heeft gebloeid. En omdat hij veel op zijn soortgenoten lijkt, is het beslist verstandig even te proeven of het de juiste is, want ook de directe familie van de Veldzuring kan behoorlijk bitter zijn. Lees het hele artikel ‘Zuring’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Aspergerisotto met parmaham
Met groene asperges,parmaham,risottorijst
- Chocoladetaart met rum
Met bloem,cacao,rum
- Mediterrane kipsalade
Met kipfilet,courgette,paprika
- Italiaanse kipstoof met broccoli
Met kippenbouten,tagliatelle,broccoli
- Advokaattaart
Met lange vingers,slagroom,advocaat
- Progrestaart
Met vlaaibodems,eieren,advocaat
- Christoffeltaart
Met vlaaibodems,eieren,cacaopoeder
- Rundvlees kroketten
Met stoofvlees rund,paneermeel,bloem
- Boeren witbrood
Met bloem,gist,melk
| - Makkelijke theekoek
Met bloem,eieren,parelsuiker
- Banketbakkers gele room
Met melk,eidooiers,suiker
- Gebonden soep van zalm en rozemarijn
Met zalmfilet,visbouillonblokje,rozemarijn
- Amuse champignon en zalm
Met champignons,zalmfilet,rode pesto
- Banketbakkers chocoladevla
Met melk,maizena,cacaopoeder
- Griekse stoofvleessaus
Met rode wijn,tomaten,bouillonblokje
- Bloemkoolcremesoep
Met bloemkool,bouillon,crème fraîche
- Caesarsalade-wraps voor buffet
Met wraps,kipfilet,sla
- Camembert met een pistachekorst
Met camembert,pistachenoten,kerstomaten
- Citrus-kruidenzalm
Met zalmfilets,limoen,dragon
|
|
| |