Culinaire Nieuwsbrief editie 08/2015   
« Terug naar het overzicht
Schorseneren
Schorseneren zijn 25 tot 30 centimeter lange witte wortels, omgeven door een donkere schil. De naam ‘schorseneer’ is afgeleid van het Italiaanse ‘scorza nera’, wat ‘zwarte schil’ betekent. Omdat men vroeger dacht dat het sap van de schorseneer adderbeten kon genezen, wordt het in het Oudhollands ook wel ‘adderkruid’ genoemd. Hoewel deze groente er nu niet direct appetijtelijk uitziet, zit onder die zwarte schil een heerlijke milde, boterzachte groente met een enigszins zoete smaak. En als je geluk hebt, tref je ze schoongemaakt in de koeling aan. Ze zijn verkrijgbaar in de periode van oktober tot en met maart. 
Lees het hele artikel ‘Schorseneren’


Paling roken
Paling is een vette vissoort en bevat goede, onverzadigde vetten. In Nederland wordt paling gezien als delicatesse. Paling is niet goedkoop, want zijn soort wordt steeds schaarser. Je kunt hele gerookte paling kopen of palingfilets. Verse paling wordt doorgaans in boter gaar gestoofd of gebakken. Je kunt natuurlijk ook zelf paling roken. Hiervoor heb je een rookoven nodig. Voor het roken moet de paling aan een rookpen geregen worden waaraan de vis een tijd te drogen wordt opgehangen. De paling moet voor het roken droog zijn, want een natte paling komt de smaak niet ten goede. Gebruik eikenhout voor een betere smaak. Het rookproces neemt 45 tot 75 minuten in beslag. Na het roken moet de paling in bakpapier nog ongeveer 15 minuten rusten. 
Lees het hele artikel ‘Paling roken’


De lekkerste recepten van deze week
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden