|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 08/2015 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Schorseneren zijn 25 tot 30 centimeter lange witte wortels, omgeven door een donkere schil. De naam ‘schorseneer’ is afgeleid van het Italiaanse ‘scorza nera’, wat ‘zwarte schil’ betekent. Omdat men vroeger dacht dat het sap van de schorseneer adderbeten kon genezen, wordt het in het Oudhollands ook wel ‘adderkruid’ genoemd. Hoewel deze groente er nu niet direct appetijtelijk uitziet, zit onder die zwarte schil een heerlijke milde, boterzachte groente met een enigszins zoete smaak. En als je geluk hebt, tref je ze schoongemaakt in de koeling aan. Ze zijn verkrijgbaar in de periode van oktober tot en met maart. Lees het hele artikel ‘Schorseneren’
  Paling is een vette vissoort en bevat goede, onverzadigde vetten. In Nederland wordt paling gezien als delicatesse. Paling is niet goedkoop, want zijn soort wordt steeds schaarser. Je kunt hele gerookte paling kopen of palingfilets. Verse paling wordt doorgaans in boter gaar gestoofd of gebakken. Je kunt natuurlijk ook zelf paling roken. Hiervoor heb je een rookoven nodig. Voor het roken moet de paling aan een rookpen geregen worden waaraan de vis een tijd te drogen wordt opgehangen. De paling moet voor het roken droog zijn, want een natte paling komt de smaak niet ten goede. Gebruik eikenhout voor een betere smaak. Het rookproces neemt 45 tot 75 minuten in beslag. Na het roken moet de paling in bakpapier nog ongeveer 15 minuten rusten. Lees het hele artikel ‘Paling roken’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Knoflooksaus
Met mayonaise,Griekse yoghurt,knoflook
- Panpizza met paprika en salami
Met bruinbrood,tomatensaus,salami
- Fruitsalade met gemberroom
Met gember,honing,fruit
- Kaiserbroodjes
Met patentbloem,gist,roomboter
- Stamppot uit het zuiden
Met gerookte forel,spitskool,knolselderij
- Amandelbanketstaaf
Met korstdeeg,eieren,amandelpoeder
- Glutenvrij worstenbrood
Met speltbloem,varkensgehakt,melk
- Glutenvrije pasteigebakjes
Met glutenvrij bladerdeeg,eiwit,zout
- Glutenvrij bladerdeeg
Met glutenvrije bloem,margarine,koolzuurhoudend bronwater
- Calzone pizza
Met bloem,tomatenpuree,mozzarella
| - Aardbei-bananensmoothie
Met yoghurt,aardbeien,banaan
- Witlofsalade met kiwi
Met witlof,kiwi,appels
- Klassieke Italiaanse ciabatta
Met bloem,gist,olijfolie
- Tomatensaus met rundgehakt
Met tomatenpuree,bouillon,gehakt
- Broccolistamppot met gerookte kip
Met broccoli,gerookte kipfilet,aardappelpuree
- Wraps met kipfilet en perzik
Met wraps,kipfilet,perziken
- Ierse zalmkoekjes
Met zalmfilet,aardappelen,witte wijn
- Champignons met kruidenkruim
Met champignons,volkorenbrood,knoflook
- Spruitenschotel
Met spruiten,krieltjes,champignons
- Groene pesto
Met olijfolie,pijnboompitten,basilicum
|
|
| |