|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 50/2014 |
 |
« Terug naar het overzicht

In december liggen ze weer in de schappen van de groenteboer en de goed gesorteerde supermarkt: aardperen. Het is een echte wintergroente. Aardperen zijn knollen met een lichtbruine, violette, roze of witte schil. Ze zien er niet direct eetbaar uit, maar het oog bedriegt. Ze hebben een zachte, zoete smaak die enigszins vergeleken wordt met de smaak van artisjok. Je kunt ze als ze heel vers zijn, rauw eten. Ze smaken dan lekker brossig en krokant.
Lees het hele artikel ‘Aardperen’

In de winter is het een hartverwarmend smaakmakertje, de cayennepeper. Hij is familie van de paprika, maar met een enorme dosis pit. De pittigheid in dit pepertje wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van het stofje capsicum. Het geeft een smaakervaring waarbij je hitte lijkt te voelen. Hoe hoger het capsicum gehalte, hoe scherper het pepertje. Via een zogenaamde Scofield waarde worden pepers geschaald van 0 (niet pittig) tot 280.000 voor de meest pittige pepers. De Habanero behoort tot de meest pittige soorten. Gedroogde cayennepeper heeft een score van 50.000 tot 100.000.
Lees het hele artikel ‘Cayennepeper’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
| - Speculooscrème
Met speculoospasta,roomboter,poedersuiker
- Mie met grote garnalen
Met eiermie,gambas,paksoi
- Stoofpeertjes speciaal
Met stoofperen,rode wijn,port
- Kruidenboter speciaal
Met boter,knoflook,bieslook
- Macaroni-visschotel
Met macaroni,kabeljauwfilet,geraspte oude kaas
- Indische Vruchtensalade
Met komkommer,mango,ananas
- Groentenkerrie
Met Chinese kool,peultjes,santen
- Broodje gezond a la stoof
Met stoofvlees,broodje,kaas
- Oma's tomatensoep
Met gepelde tomaten,aardappelen,runderbouillonblokjes
|
|
| |