Nootmuskaat   
« Terug naar de nieuwsbrief
Nu de dagen weer guur worden zal de kruidnagel weer goede diensten kunnen verrichten in de stoofpot. Het is namelijk vooral in de wintermaanden dat de kruidnagel te voorschijn komt uit de keukenkast. Wat is nu precies een kruidnagel? En kruidnagel is een nog niet uitgekomen knopje van een bloem aan de kruidnagelboom. Deze boom heeft prachtig groene bladeren en trossen met roze bloemblaadjes. Voordat deze knopjes kunnen uitgroeien tot rode bloemen, worden ze (handmatig!) geplukte gedroogd of gerookt in de zon. Zo worden ze hard en kleuren ze donkerbruin.

De kruidnagel wordt al eeuwenlang in Indonesië en China in de keuken gebruikt. In Europa kennen we de kruidnagel pas sinds de 16e eeuw. Het was een van de specerijen die de Vereenigde Oostindische Compagny (VOC) na hun veroveringen meebrachten. Sindsdien is de kruidnagel hier heel bekend en wordt ze gebruikt om haar warme, kruidige en peperige smaak. Ze wordt in Nederland vooral gebruikt in stoofgerechten, in nagelkaas, koekkruiden, rode kool, wild en in de Glühwein. In combinatie met kaneel of nootmuskaat smaakt deze specerij ook goed in zoete gerechten. In de Indonesische keuken is het een onmisbaar ingrediënt in kruidenmengsels als garam masala en in thee. Vroeger werd kruidnagel ook wel gebruikt als pijnstiller in een zere kies. Kruidnagels geven langzaam smaak af. Daarom moeten ze lang meekoken of stoven. Hoe langer de bereidingstijd, hoe beter de smaak. Eet maar beter niet een kruidnagel zo op, want de smaak is overweldigend. Voeg kruidnagel daarom ook altijd spaarzaam toe aan het gerecht, want het is niet aangenaam als de smaak ervan het gerecht overheerst.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden