Culinaire Nieuwsbrief editie 44/2014   
« Terug naar het overzicht
Rookworst
De herfstdagen komen er weer aan. Er breekt een periode aan dat we weer verlangen naar een stevige maaltijd met een heerlijk sappige rookworst. De rookworst is een Hollandse uitvinding. Nog niet zo lang geleden, namelijk pas tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de rookworst bedacht door het warenhuis HEMA. In de oorlog was voedsel schaars. De HEMA kwam daarom met een betaalbaar vleesproduct op de markt. De rookworst was tijdens de oorlog wel iets anders dan de rookworst die wij nu kunnen. In de oorlog bestond de rookworst voornamelijk uit meel, plantaardige olie en specerijen. Na de oorlog werd er ook vlees aan toegevoegd, al was dat in die eerste tijd voornamelijk nog restafval uit het slachthuis.
Lees het hele artikel ‘Rookworst’


Culinaire gebruiken op Allerheiligen
De dag van Allerheiligen vieren we op 1 november. Allerheiligen is een dag waarin we de doden herdenken. Paus Bonefatius IV (608-615) voerde dit in en noemde het destijds Allermartelarendag. Onder keizer Diocletianus (284-305) stierven zoveel mensen voor het geloof dat de paus meende dat deze mensen op een dag herdacht moesten worden. In de Middeleeuwen zette men ’s nachts een kaarsje of lantaarn op het kerkhof om zo op Allerheiligen de zielen hun weg te laten vinden. In sommige streken worden Allerheiligenvuren aangestoken. Dat gebruik stamt eigenlijk ook al uit de Middeleeuwen.
Lees het hele artikel ‘Culinaire gebruiken op Allerheiligen’


De lekkerste recepten van deze week
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden