|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 40/2014 |
 |
« Terug naar het overzicht

Saffraan wordt gewonnen uit de saffraankrokus, een paarse bloem, die de eerste dag van de bloei wordt geoogst met de hand. Uit de bloem worden drie stampers getrokken. Het bovenste, rode gedeelte van die stampers is saffraan. De stampers worden gedroogd en daarna licht geroosterd. Omdat dit alles handmatig wordt gedaan, kun je nu je wel voorstellen dat saffraan zo kostbaar is. Om 1 kilo saffraan te kunnen oogsten, zijn 100.000 tot 150.000 bloemen nodig. Gelukkig is slechts een kleine hoeveelheid nodig.
Lees het hele artikel ‘Saffraan’

Gember blijkt een van de meest geconsumeerde specerijen in de wereld te zijn. Het heeft een lichtgele kleur, het heeft een scherpe smaak en het wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. In China gebruiken ze hem al eeuwen, maar in Europa leerden we hem pas in de twaalfde eeuw kennen. Het schijnt dat ontdekkingsreiziger Marco Polo het uit China naar Venetië heeft meegenomen.
Lees het hele artikel ‘Gember’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Zorlaks dadeltaart zonder oven
Met dadels,volkoren biscuit,kokosrasp
- Bananen chocolade cakejes
Met zelfrijzend bakmeel,banaan,boter
- Banaan havermout pannenkoekjes
Met havermout,banaan,ei
- Altijd goed geitenkaas taart
Met croissantdeeg,geitenkaas,creme fraîche
- Gekarameliseerde witlofstronken
Met witlof,boter,poedersuiker
- Mosselen in ketjap saus
Met mosselen,ketjap,bloem
- Zalm bonbons
Met zalm,garnalen,mayonaise
- Rijst salade
Met rijst,zalm,doperwten
- Gevulde courgette
Met courgette,gehakt,champignons
- Oostenrijkse goulashsoep
Met runderpoulet,paprikas,tomatenpuree
| - Zuurkoolschotel ā la Judith
Met aardappelen,zuurkool,kippenpoten
- Frittata ā la Judith
Met aardappelen,eieren,spinazie
- Wortelsoep met kerrie
Met wortels,bosui,kerrie poeder
- Snelle tomatensoep
Met tomaten blik,soepgroente,slagroom
- Snelle vol-au-vent
Met gehakt kip,kipfilet,champignons
- Aziatische kippensoep
Met kipfilet,kippenbouillon,roomkaas
- Drentse eierpannenkoek
Met Eieren,Melk,Boter
- Bolognese-schotel met aardappelkorst
Met Gehakt,Aardappels,Wortels
- Roerei met tomaat
Met eieren,tomaten,boter
- Kip met een korstje uit de römertopf
Met kip,wortelen,witte wijn
|
|
| |