Rammenas versus rettich   
« Terug naar de nieuwsbrief
De rammenas is familie van de radijs. Er zijn twee soorten, de winterrammenas en de zomerrammenas. De laatste wordt ook wel rettich genoemd en het Duitse in de benaming verraadt al dat het een populaire groente bij onze Oosterburen is. De winterrammenas heeft een zwarte schil met wit vruchtvlees, terwijl rettich wit of roze-wit is met wit vruchtvlees. Hoewel er van de rettich de laatste tijd veel meer soorten worden gekweekt, zodat er nu ook wel rode, roze en bruine rassen verkrijgbaar zijn. Maar de schil van de winterrammenas is veel dikker. En zwart dus.

Rammenas wordt ook wel zwarte radijs genoemd. De smaak lijkt ook wel op die van de radijs. Omdat het vruchtvlees van de rammenas mosterdolie bevat, proeft het peperachtig. Het model van de rammenas lijkt ook op die van de radijs, alleen is de rammenas een stuk groter. Het grootste verschil tussen rammenas en rettich is dus de dikke zwarte schil van de rammenas. Rettich heeft een iets pikantere smaak dan radijs, maar de winterrammenas is pikanter. Rettich is dus een voorjaarsgroente en rammenas een najaarsteelt. Het is een gezonde groente, want het bevat veel voedingsstoffen. Ook is het een slanke groente want het bevat nauwelijks calorieën. In Duitsland is vooral de rettich zeer geliefd. Het wordt rauw gegeten en veel verwerkt in salades. Tijdens het schillen of raspen van rettich of rammenas gaan er veel scherpe oliën verloren. Hierdoor wordt de smaak wat milder. Voor degenen die de smaak dan toch nog te sterk vinden, kunnen de plakjes even in wat gezouten water laten staan. Spoel de plakjes daarna voor de verdere bereiding even af met water. Rammenas smaakt lekker in een stoofpotje in combinatie met knoflook. Maar je kunt hem ook raspen en in een salade verwerken die je verder alleen nog maar met een beetje citroensap en wat kruidenzout hoeft af te maken.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden