Tonijn   
« Terug naar de nieuwsbrief
In Japan consumeren ze wereldwijd gezien ongeveer de helft van de tonijnvangst. Het is in Tokio traditie in het begin van het nieuwe jaar op de veiling te bieden op tonijn. Vorig jaar telde een restauranteigenaar niet minder dan 1,3 miljoen euro neer voor een tonijn met een gewicht van 222 kilo. (Bron: NRC) In Nederland is de tonijn (dan wel ingeblikt) de meest verkochte vis. Ingeblikte tonijn wordt geconserveerd in water of olie.

Tonijn behoort tot de matig vette vis. Het is een gezonde vissoort en bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen en de omega 3 vetzuren. Ingeblikte tonijn verliest niet aan voedingswaarde. Het vlees van tonijn heeft echter relatief hoog kwikniveau en wordt daarom afgeraden om door zwangere of borstvoedinggevende vrouwen te worden gegeten. Het zijn geen verontrustende waardes, maar ongeboren kinderen en baby’s tot anderhalf jaar zijn hier extra gevoelig voor. Vis combineert prima met groente, maar vermijd de combinatie van vis met groente als andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, radijs, rettich, rode biet, sla, spinazie, spitskool, venkel en waterkers. Door het eten van vis in combinatie met deze nitraatrijke groenten is er een grotere kans dat er in het lichaam schadelijke stoffen ontstaan die kankerverwekkend zouden zijn. Nu zijn de vissoorten makreel en zalm hierop een uitzondering, deze kun je wel met alle soorten groente eten. Tonijn is waarschijnlijk wereldwijd de meest populaire vissoort en daar maken milieuorganisaties zich ernstige zorgen over. Dat is niet geheel onterecht gezien de cijfers die een gestage afname van de tonijnpopulatie laten zien. Dat geldt vooral voor de blauwvintonijn die tot de uitstervende diersoorten behoort.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden