Mosterd   
« Terug naar de nieuwsbrief
Mosterd is een pasta van fijngewreven mosterdzaad, waaraan water, azijn en specerijen zijn toegevoegd. Het wordt gebruikt als smaakmaker. De Egyptenaren zijn de eersten waarvan het bekend is dat zij op mosterdzaadjes kauwden en niet zozeer om de smaak, maar om de spijsvertering te bevorderen. De mosterd, zoals wij hem eten, zou door de Grieken zijn bedacht, hoewel er enige discussie is of de Chinezen al daarvoor bekend waren met de mosterd(pasta).  In ieder geval werd mosterd vooral gebruikt om medicinale redenen. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen reumatische aandoeningen.

Op een gegeven moment ging mosterd gebruikt worden om groenten langer te kunnen bewaren.  Tegenwoordig gebruiken we mosterd om smaak aan te brengen. Hoewel je mosterd vrij eenvoudig zelf kunt maken, ontstonden er rond de middeleeuwen op meerdere plaatsten mosterdfabrieken die met behulp van mosterdmolens kant en klare mosterd gingen produceren. Dijonmosterd wordt bijvoorbeeld al sinds de 15e eeuw geproduceerd. Er zijn vele soorten mosterd. Ieder land heeft zo zijn eigen smaak en zo is dat ook met de mosterd. De Engelsen houden van een zachtere smaak, terwijl de Duitsers meer van pittig houden. In Amerika voegen ze suiker toe. De Amerikanen gebruiken hun mosterd vooral op de hotdog of hamburger. Voor het maken van de Amerikaanse mosterd wordt eigenlijk alleen maar gebruik gemaakt van de mildere mosterdzaadsoorten.  In Frankrijk houden ze de smaak van mosterd liever wat neutraal, niet te scherp maar ook zeker niet te zacht. De Nederlandse mosterd is vergelijkbaar met de Franse. De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de werking van water op het gemalen mosterdzaad. De verschillende smaken worden verder gecreëerd door toevoeging van kruiden, specerijen en andere ingrediënten, bijvoorbeeld wijn(azijn), citroensap, water of bier.


Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden