|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 50/2013 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Frankrijk ligt niet zo ver bij ons vandaan. Toch houden de Fransen er een eigen wijze van kerstviering op na. Niet elk Frans gezin viert de kerstdagen hetzelfde, maar in grote lijnen zijn er wel overeenkomsten. Zo gaan de meeste Fransen op kerstavond naar de kerkdienst om middernacht. Niet alleen het hele gezin, maar de hele familie gaat mee. De maaltijd die na de nachtmis wordt gegeten, heet er net zoals ze er de dag na kerstmis mee bedoelen: Réveillon. Het bestaat uit een feestmaal met talrijke gerechten. Zo worden oesters als voorgerecht opgediend. In Parijs zal het omstreden voorgerecht ganzenlever (foie gras) waarschijnlijk nog steeds op de menukaart voorkomen. In de Elzas dient men de gans op als hoofdgerecht. In de Bourgogne eet men traditioneel kalkoen met kastanjes. Lees het hele artikel ‘Kerst in Frankrijk’
  In de zestiger jaren kwam voor het eerst het fonduestel op tafel. Het was niet een nieuwe uitvinding. Het is van herkomst een eeuwenoud gebruik, ontstaan bij de boeren. Die maakten kaas in de zomer en de meeste soorten waren tegen de tijd dat het winter was, niet zo smakelijk meer. Men ontdekte dat er een methode was om de kaas weer smaakvoller te krijgen, namelijk door de kaas te smelten in de kaas. Sommigen zeggen dat er al eerder kaassoep werd gegeten, maar dan wel met aardappels. Dat was in de tijd dat ontdekkingsreizigers de aardappels meenamen naar Europa. Anderen zeggen dat men in de 18e en 19e eeuw kaasfondue als delicatesse werd gegeten door de rijken. Kaas was een luxe product destijds en niet iedereen kon het zich veroorloven. Lees het hele artikel ‘Kaas- en andere fondue’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Slanke vruchtentaartjes
Met hüttenkäse,abrikozenjam,perziken
- Geitenkaas in spek met rozemarijn
Met geitenkaas,ontbijtspek,rozemarijn
- Cili con carne
Met bruine bonen blik,gehakt,tomatenblokjes
- Tartaar van ossenhaas
Met ossenhaas,rucola,truffelmayonaise
- Rosbief met kruidenkorst
Met rosbief,peterselie,mosterd
- Kipreepjes met kokos-chilisaus
Met kipfilet,zoete chilisaus,gemalen kokos
- Garnalenomeletjes met lente-ui
Met eieren,roze garnalen,lente-ui
- Champignons in biersaus
Met champignons,bier,sjalotten
- Snelle Chinese tomatensoep
Met kippenbouillon,tomatensap,appelmoes
| - Varkentjes in modder taart
Met marsepein,chocolade,taartbodem
- Dessertrijst met abrikozencompote
Met abrikozen blik,kookpuddingpoeder,dessertrijst
- Hartig gevulde soesjes voor buffet
Met bloem,blauwschimmelkaas,walnoten
- Peren-cranberry compote
Met peren,kookpuddingpoeder,appelsap
- Gevulde braadappels
Met appels,amandelmeel,abrikozenjam
- Boerenham-kaassandwich
Met wit casinobrood,boerenham,roomkaas
- Stoofpeertjes met steranijs
Met stoofperen,Glühwein,kaneelstokje
- Schorseneersoep
Met pastinaak,verse munt,salie
- Haloumi gerecht
Met Haloumi kaas,ogen bonen,peterselie
- Kaaspoffertjes
Met poffertjesmix,belegenkaas,majoraan
|
|
| |