Culinaire Nieuwsbrief editie 50/2013   
« Terug naar het overzicht
Kerst in Frankrijk
Frankrijk ligt niet zo ver bij ons vandaan. Toch houden de Fransen er een eigen wijze van kerstviering op na. Niet elk Frans gezin viert de kerstdagen hetzelfde, maar in grote lijnen zijn er wel overeenkomsten. Zo gaan de meeste Fransen op kerstavond naar de kerkdienst om middernacht. Niet alleen het hele gezin, maar de hele familie gaat mee. De maaltijd die na de nachtmis wordt gegeten, heet er net zoals ze er de dag na kerstmis mee bedoelen: Réveillon. Het bestaat uit een feestmaal met talrijke gerechten. Zo worden oesters als voorgerecht opgediend. In Parijs zal het omstreden voorgerecht ganzenlever (foie gras) waarschijnlijk nog steeds op de menukaart voorkomen. In de Elzas dient men de gans op als hoofdgerecht. In de Bourgogne eet men traditioneel kalkoen met kastanjes.
Lees het hele artikel ‘Kerst in Frankrijk’


Kaas- en andere fondue
In de zestiger jaren kwam voor het eerst het fonduestel op tafel. Het was niet een nieuwe uitvinding. Het is van herkomst een eeuwenoud gebruik, ontstaan bij de boeren. Die maakten kaas in de zomer en de meeste soorten waren tegen de tijd dat het winter was, niet zo smakelijk meer. Men ontdekte dat er een methode was om de kaas weer smaakvoller te krijgen, namelijk door de kaas te smelten in de kaas. Sommigen zeggen dat er al eerder kaassoep werd gegeten, maar dan wel met aardappels. Dat was in de tijd dat ontdekkingsreizigers de aardappels meenamen naar Europa. Anderen zeggen dat men in de 18e en 19e eeuw kaasfondue als delicatesse werd gegeten door de rijken. Kaas was een luxe product destijds en niet iedereen kon het zich veroorloven.
Lees het hele artikel ‘Kaas- en andere fondue’


De lekkerste recepten van deze week
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden