Geschiedenis snoepgoed van Sinterklaas   
« Terug naar de nieuwsbrief
Sinterklaas en snoepgoed zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Snoep bestaat al eeuwenlang en ook het snoepgoed van Sinterklaas heeft een oorsprong en is ergens lang geleden door iemand ‘uitgevonden'. Welk snoepgoed hoort er nu precies bij Sinterklaas? Het zijn de borstplaat, speculaas,  pepernoten, taai taai en de banketletter.

Borstplaat is een van de oudste Hollandse snoepjes. Vroeger werden snoepjes gemaakt van in die tijd nogal zeer geprijsde suikerriet. Men noemde het suikerwerk en het bestond uit gesmolten rietsuiker met smaakjes. Voor gewone mensen was het onbetaalbaar. Toen in 1747 een Duitse apotheker uitvond dat je suiker ook uit bieten kon halen, werd de suiker zo goedkoop dat ook het gewone volk er van kon genieten. Speculaas is er in vele soorten, van brokken tot koekjes, pepernoten tot pasta voor op het brood. Speculaas wordt gemaakt van bloem, boter, bakpoeder, bruine basterdsuiker en speciale specerijen. Over de naam voor speculaas gaan verschillende verhalen. Zo zou het uit het Latijns komen, en betekent het: hij die alles ziet. Dit zou duiden op Sinterklaas. Het zou ook een afgeleid woord kunnen zijn van speculum, wat spiegel betekent. De koekjes zijn namelijk het spiegelbeeld van de vorm van de speculaasplank waar ze in werden gemaakt. Maar er zijn meerdere speculaties. Het belangrijkste ingrediënt in speculaas zijn toch eigenlijk wel de kruiden. Deze waren al bekend bij de oude Romeinen die ze via kruistochten in de 5e en 6e eeuw mee naar onze streken namen. Men begon er in de keuken mee te experimenteren en al snel maakte men met de kruiden heerlijke koeken en dat was het begin van het speculaas. De koeken werden in het begin vanwege de exclusieve specerijen voornamelijk geserveerd bij feesten. Pepernoten, die steeds vaker kruidnoten worden genoemd, werden oorspronkelijk gemaakt uit de resten van het deeg voor peper- en kruidkoeken (speculaas). Taai taai (ook wel geschreven als taaitaai) heeft een smaak die lijkt op die van speculaas, maar dan met een uitgesproken anijssmaak. Het deeg van de taai taai is vergelijkbaar met oud, letterlijk taai brood. Vroeger maakte men taaimannen. Als je die aan iemand af, betekende dat je iemand afwees. Anders was dat met speculaaspoppen, die gaf je aan iemand met wie je graag ‘verkering' wilde. De banketletter, ook wel bekend als boterletter of amandelstaaf wordt gemaakt in de letters: O, S en M. Het is een staaf van bladerdeeg, gevuld met amandelspijs. Innovatieve banketbakkers  gingen met het deeg feestelijke letters maken en de banketletter werd een feesttraktatie. Grappig detail is dat de letter M het meest verkocht wordt en dat komt waarschijnlijk omdat de M ogenschijnlijk groter lijkt dan de andere letters (O en S). Het is echter vaak onzin, want het gewicht zal bij deze banketletters toch over het algemeen precies hetzelfde zijn.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2019 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden