|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 47/2013 |
 |
« Terug naar het overzicht

 In de winter maken we veel winterse stamppotten. In de stamppot zijn de magere spekblokjes voor veel mensen een lekkere smaakmaker. De discussie of spek mager genoemd kan en mag worden, zullen we hier niet voeren. Spek is geen mager vlees. Wel is het zo dat als je magere spekblokjes of spekreepjes bakt, is er 35 procent van het vet uit het spek verdwenen. Je zou de gebakken spek nog eens kunnen laten uitdruppen in een vergiet. Maar het maakt de stamppot wel minder smeuïg. Lees het hele artikel ‘Spek van het varken’
  De ananas komt oorspronkelijk uit Paraguay. Het is een tropische vrucht, die ontdekt werd door Portugese ontdekkingsreizigers. Later werd de vrucht ook in Europese kassen verbouwd. De ananas in de supermarkt vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar, maar de topaanvoer ligt tussen december en april. Hij wordt aangevoerd uit de Ivoorkust, Brazilië, Colombia en Costa Rica. Een ananas moet rijp geplukt worden, omdat hij nauwelijks narijpt. Je koopt een ananas dus het best als je zeker weet dat de vrucht rijp is. Je kunt het ruiken, want een verse ananas verspreidt een lekkere geur. Laten de kroonblaadjes makkelijk los en ziet de vrucht er glanzend uit, dan weet je zeker dat je een verse ananas hebt. Lees het hele artikel ‘Ananas’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Stofoe botoe paksoi
Met paksoi,zoete aardappelen,kippedijen
- Sambal gledek
Met rawits,rode ui,Javaanse suiker
- Rommeltje met aardappelblokjes
Met aardappelen,kipfilet,groene paprika
- Brunch bruschetta
Met ciabatta,mozzarella,lente-ui
- Croque-monsieur voor 2 personen
Met wit brood,ham,mozzarella
- Sinaasappel-gembercompote
Met sinaasappel,gember,yoghurt
- Zalmrolletjes
Met gerookte zalm,Philedelphia roomkaas,wit casinobrood
- Kersenmuffins voor de brunch
Met zelfrijzend bakmeel,eieren,geconfijte kersen
- Kalfsschnitzel in tomatensaus
Met kalfsschnitzel,gepelde tomaten,zwarte olijven
- Geroosterde zalmfilet
Met zalmfilets,rode pesto,Parmezaanse kaas
| - Appelpannenkoekjes met stroopsaus
Met zelfrijzend bakmeel,appel,ahornsiroop
- Knolselderij-venkel roomsoep
Met knolselderij,venkel,spekjes
- Cocktail Monica
Met kipfilet gegaard,mandarijd blik,asperges
- Eenvoudige quiche met spekjes
Met deegvellen hartige taart,gerookte spekjes,eieren
- Semifreddo met hazelnoten
Met hazelnoten,ei,slagroom
- Abrikozentaart
Met zelfrijzend bakmeel,eieren,abrikozenjam
- Broccoli met citroenolie
Met broccoli,citroen,olijfolie
- Warme sla met een twist
Met ijsbergsla,aardappelen,eieren
- Provinciale gehaktballetjes
Met gehakt,tomatenblokjes,courgette
- Gegratineeerde uiensoep
Met uien,rundvleesbouillon,belegen kaas
|
|
| |