Spek van het varken   
« Terug naar de nieuwsbrief
In de winter maken we veel winterse stamppotten. In de stamppot zijn de magere spekblokjes voor veel mensen een lekkere smaakmaker. De discussie of spek mager genoemd kan en mag worden, zullen we hier niet voeren. Spek is geen mager vlees. Wel is het zo dat als je magere spekblokjes of spekreepjes bakt, is er 35 procent van het vet uit het spek verdwenen. Je zou de gebakken spek nog eens kunnen laten uitdruppen in een vergiet. Maar het maakt de stamppot wel minder smeuïg.

Zuurkoolspek wordt licht gezouten of gepekeld. Het is zeer geschikt om mee te koken in winterse gerechten. Het zuurkoolspek maakt net als de magere spekreepjes een stamppot zachter en op een bepaalde manier romiger en voller van smaak. Speklappen worden gesneden van de buik van een varken. In sommige delen van het land laat de slager de zwoerd er nog aan. Het zwoerd geeft de speklap een heel andere smaak. Als je een speklap met zwoerd goed bakt, wordt het lekker knapperig. Spek met zwoerd is goedkoper vlees dan wanneer het zwoerd er af is gehaald. Speklappen met zwoerd worden ook wel meegekookt in winterse maaltijden, bijvoorbeeld in de snert. Aan het einde van de kooktijd wordt de speklap met zwoerd uit het gerecht gehaald en vervolgens fijn gesneden. Het fijngesneden vlees krijgt dan een bindende functie. Speklappen (zonder zwoerd) kun je bakken, stoven en smoren. Voor de laatste twee bereidingswijzen moet je zeker 35 tot 45 minuten uittrekken. Je kunt speklappen goed marineren en zodanig kruiden dat ze totaal anders smaken. Gebruik bijvoorbeeld Indische kruiden bij gekookte aardappelen en sperziebonen, of Hongaarse kruiden bij aardappelpuree en rode kool.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden