|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 38/2013 |
 |
« Terug naar het overzicht

 In de herfst zijn ze er weer volop: de stoofperen. Er zijn tegenwoordig vele soorten peren die geschikt zijn om te stoven. Tot de 16e eeuw werden peren alleen maar gestoofd om ze zacht te maken om te kunnen eten. De stoofpeer kent een hele lange geschiedenis. In de literatuur wordt de stoofpeer voor het eerst beschreven in Odyssee van dichter Homerus. Dat was in de 9e eeuw voor Christus. De Romeinen waren ook gewend de peren te stoven tot ze rood kleurden. De soorten die destijds gebruikt werden, waren rassen als Venereum, Crustumm en Voleantum. Lees het hele artikel ‘Stoofperen’
  Boursin is een bekend kaasje uit Frankrijk. Het is vijftig jaar geleden bedacht door de Fransman François Boursin die zijn achternaam aan het kaasje gaf. De Fransen kenden de roomkaas al langer. Ze waren gewend brood met roomkaas te eten. Ook roomkaas met kruiden was hen niet onbekend. Ieder dorp kende wel een eigen recept voor het maken van kruidenkaas. François Boursin heeft zijn bedenksel echter in 1957 op de Europese markt gebracht. Het betrof de ‘Ail & Herbes', later zijn er nog andere smaken en varianten bij gekomen. Lees het hele artikel ‘Boursin’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Babi pangang à la Netty
Met varkenshaasje,ananas,tomatensaus
- Frikandel broodje
Met frikandel,bladerdeeg,ei
- Gehaktbal alla Nelis
Met gehakt,beschuit,ei
- Tagliatelle met garnalen
Met tagliatelle,garnalen,cherrytomaten
- Aardbeienpuddinkjes
Met aardbeien,gelatine,witte druivensap
- Bananensmoothie-ijsjes
Met banaan,vanilleyoghurt,vanille roomijs
- Boeuf bourguignon
Met rundvlees,gerookt spek,Cognac
- Crema citrona
Met eidooiers,citroen,melk
- Aardappel/zalm salade
Met zalmsnippers,aardappelsalade,groene paprika
- Griekse salade
Met kokommer,tomaten,feta
| - Gehakt curry
Met brood,gehakt,currypoeder
- Roerei speciaal
Met eieren,geraspte kaas,tomaat
- Warme kip-kerrie op brood
Met boterhammen,kipfilet,pruimen
- Verse curry worst
Met worst,currypoeder,kerriepoeder
- Tomaat speciaal
Met tomaten,rode ui,mayonaise
- Komkommer speciaal
Met komkommer,rode ui,mayonaise
- Choco milkshake
Met hazelnootpasta,melk,ijs
- Zoete chili dipsaus
Met zoete chilisaus,sojasaus,limoensap
- Kip-cashew met broccoli
Met kipfilet,cashewnoten,eiermie
- Banaan-kokos financiers
Met bloem,banaan,kokosrasp
|
|
| |