Appelsap   
« Terug naar de nieuwsbrief
Vruchtensappen blijven populair. Het schijnt dat een kwart van de Nederlanders op een gemiddelde dag een glas vruchtensap consumeert. Het zijn overigens wel vooral vrouwen en kinderen. Sinaasappelsap is daarbij het meest populaire vruchtensap, gevolgd door appelsap. Er zijn veel verschillende soorten appels. Voor het persen van de appels worden ze gewassen en de slechte plekken worden verwijderd. Daarna worden ze uitgeperst. Voor 5 liter sap zijn ongeveer 10 kilo appels nodig.

Vers geperst appelsap heeft een troebele kleur. Met behulp van enzymen wordt het sap helder gemaakt. Dat wordt klaring genoemd. Na de klaring wordt het sap gefilterd om de stoffen die tijdens de klaring op de bodem zijn gezakt er uit te halen. Vervolgens wordt het sap gepasteuriseerd bij lage temperatuur. Het pasteuriseren wordt gedaan om verschillende redenen. Het sap kan langer bewaard worden zonder conserveringsmiddelen, omdat pasteurisatie micro-organismen doodt. Ook verdrijft het zuurstof waarmee oxidatie van het sap wordt tegen gegaan. De smaak wordt bepaald door de suiker en zuurverhouding. De gebruikte appelrassen zorgen voor het aroma. Je kunt appelsap zowel in heldere als troebele variant kopen. De troebele variant is niet of nauwelijks gefilterd. Er zit in de laatste ook meer voedingsvezels. Nu is het wel zo dat je beter een appel puur kunt eten om profijt te hebben van de voedingswaarden. Appelsap bevat nauwelijks vitamines. Het bevat eerder een hoog gehalte aan suikers, vooral fructose (fruitsuiker). Daarom is een glas appelsap ook minder bevorderlijk als je aan de lijn moet denken. Appelsap staat ook bekend om het hoge gehalte aan zuren. Het hoge zuurgehalte van appelsap bevordert dan ook tandbederf. Geniet dan ook van een glas appelsap, puur omdat het lekker is, maar verwacht er geen bijdrage aan de gezondheid van.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2020 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden