Franse kaasjes    
« Terug naar de nieuwsbrief
Als je naar Frankrijk op vakantie gaat, vergeet dan niet wat van die overheerlijke Franse kaasjes mee te nemen. Er zijn zoveel soorten, meer dan 500, dat het onmogelijk is om ze hier allemaal te benoemen. Je kunt onderscheid maken in witte korst (of witschimmelkaas) zoals de Brie en de Camembert. Er zijn harde kazen zoals de Emmentaler en de Comté. Roquefort is een bekende blauwader kaas (of blauwschimmelkaas). De kinderen kennen vast wel La Vache qui rit, een Franse smeltkaas. Dan zijn er nog rood bacterie of gewassen korstkazen (Saint-Albray), verse kaas (Boursin) geitenkaas en schapenkaas.

De kazen hebben allemaal een eigen, karakteristieke smaak. Bij zachte kaas kan die smaak beïnvloed worden door leeftijd. De smaak is op zijn best als de kaas rijp is en dat is dicht bij de uiterste verkoopdatum. Een schimmelkaas keur je op versheid door er aan te voelen. Hij moet zacht aanvoelen en mag iets uitbollen. Loopt het er uit, dan is de kaas overrijp. Is de kaas binnenin wit en korrelig? Zet hem dan nog even weg, want dan mag hij nog een paar dagen rijpen. Bewaar hem buiten de koelkast op het rijpingsproces te bevorderen. Franse kaas bewaar je bij voorkeur op een koele, donkere, goed geventileerde ruimte. Bedek alleen de aangesneden kanten van de kaas. Laat de korst ademen. Zachte kazen kun je losjes inpakken. Bewaar ze als het kan in de originele verpakking. Zet de Franse kaasjes niet tussen andere sterk geurende etenswaren. Franse kaasjes zouden de aroma's kunnen absorberen en dat komt zeker niet ten goede van de smaak. Met je aanwinst Franse kaasjes kun je een fantastisch kaasplankje maken. Neem van elke soort eentje en kies er niet meer dan drie soorten per plankje. Kenners nemen eerst een stukje van de meest milde smaak en bewaren de meest pittige voor het laatst. Zo kun je de verschillende smaken goed proeven. Neem niet meer dan een stukje per kaas en ga ook niet verder dan twee of drie stukjes.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2020 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden