Geep   
« Terug naar de nieuwsbrief
In de periode van maart tot en met november is de geep verkrijgbaar, een vis die vooral voorkomt in het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De vis wordt vooral gevangen door Deense en Duitse vissers. Het eten van geep is vooral populair in Denemarken. Het vlees van de geep is gezond en mager. Het heeft een goede smaak, hoewel het ook wel vaak een beetje droog kan zijn. Je kunt het vlees van deze vis bakken, grillen, stoven en roken. Vaak wordt het gebruikt in soepen.

In Nederland kun je geep vooral in mei en juni op de vismarkt of bij de visboer kopen. Het bijzondere - en voor sommigen minder aantrekkelijke - aan deze vis zijn de gifgroene graten. Het is niet makkelijk om deze vis te fileren, maar je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je aan de visboer vraagt hem voor je schoon te maken en eventueel in moten te verdelen. Dan is de vis supersnel en makkelijk te bereiden. Reken een vis per persoon. Het is bijzonder smakelijk om deze vis(moten) te stoven in een witte wijn. Wentel ze eerst even door de bloem en bak ze aan in olijfolie. Gebruik als smaakmaker wat salieblaadjes en snijd wat bosuitjes in reepjes. Doe dit bij de vis. Voeg naar smaak versgemalen zout en peper toe en schenk er een flink glas witte wijn over. Na 15 minuten pruttelen, is het klaar. Hier smaakt risotto heerlijk bij. Je kunt de geep ook heel anders bereiden. Gebruik hiervoor wederom moten van 10 centimeter. Marineer ze een uur in een marinade van zonnebloemolie, citroensap, vers gehakte peterselie, peper en zout. Wentel ze vervolgens in bloem en bak ze lichtjes aan in boter. Haal ze uit de pan, leg op elke filet een plakje kaas en omwikkel ze met gerookte spek. Leg ze in een beboterde ovenschaal en zet dit even onder de gril in de oven. Hierbij smaken aardappelkroketjes en gekookte worteltjes.  

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden