Culinaire Nieuwsbrief editie 20/2013   
« Terug naar het overzicht
Hollandse Nieuwe
Over de haring is al zoveel geschreven en omdat het nu ook de tijd van de haring is, kun je er eigenlijk niet zomaar aan voorbij. Over de vis zelf kun je veel vertellen en ook over de geschiedenis. De haringvisserij werd in de 13e eeuw belangrijk. De vraag naar deze vis was groot en in deze eeuw begon de visserij zich te specialiseren in het vangen van de Clupea harengus. Rond 1380 ontwikkelden de vissers een manier om de vis langer houdbaar te maken. Men noemde het haringkaken. De vis werd aan boord schoongemaakt en gezouten. Men zegt dat Willem Beukelszoon (1350-1396) uit Biervliet (Zeeland) hiervan de uitvinder is.
Lees het hele artikel ‘Hollandse Nieuwe’


Andijvie
Andijvie van Hollandse grond is goed verkrijgbaar vanaf maart tot en met december. Je zult nu misschien niet zo snel aan deze groente denken, maar als het weer nog niet helemaal geweldig is, kan andijvie een welkome afwisseling op het menu zijn. Andijvie kan rauw en gekookt worden gegeten. Echt Hollands is natuurlijk de rauwe andijviestamppot. En dat kan zeker in deze wisselvallige periode een heerlijk gerecht zijn. Andijvie is ook gezond, want vooral het buitenste blad van deze groente zit vol vitamine A, vitamine C en mineralen.
Lees het hele artikel ‘Andijvie’


Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden