Eten in de winter   
« Terug naar de nieuwsbrief
In de winter eten we meer in vergelijking met de andere seizoenen. Veel mensen denken dat het zo hoort. Je hebt toch een extra vetlaagje nodig in de koude maanden? Het is ook zo, dat je lichaam meer energie nodig heeft om zich bij koude warm te houden. Maar vroeger hadden we het niet zo luxe als nu. Tegenwoordig komen we niet zo veel meer buiten: vroeger werkte men van vroeg tot laat. Het is anders voor onze generatie. We hebben geen vette maaltijden nodig om ons warm te houden. We verbruiken immers ook veel minder calorieën, juist omdat we meer binnen zitten en meer kiezen voor het gemak van de auto. Wie wil er hardlopen als het buiten glad is? Of fietsen in de kou? In de winter kiezen we vooral meer voor het gemak.

We leven in luxe, ook in de wintermaanden. Onze huizen zijn van dak tot kelder verwarmd. Vroeger stonden in de winter de ijsbloemen op het slaapkamerraam. We kleden ons warm aan als we naar buiten gaan. Het komt er op neer dat we in de winter helemaal niet meer calorieën nodig hebben, maar eigenlijk minder. Toch zorgt het winterweer voor trek in zware gerechten als stamppotten en ovenschotels. Dat heeft meer te maken met de behoefte (psychische drang) om warme maaltijden te eten als het buiten koud en fris is. Je houdt in de winter niet vanzelf meer vet vast. Vet verbrand je door meer te verbruiken dan je inneemt. Als je zwaarder eet en je beweegt minder, zul je aankomen. Wil je jezelf tegoed doen aan die heerlijke stamppotten, dan zul je het moeten compenseren met meer beweging. Dus geniet van het winterweer en trek er op uit. Maak een lange winterwandeling door de bossen of trek je schaatsen aan en begeef je op het natuurijs. Zo geniet je dubbel van het winterseizoen en van alles wat dit jaargetijde je te bieden heeft.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden