Gebraden kalkoen   
« Terug naar de nieuwsbrief
Met het oog op de komende feestdagen is het goed om nog eens door te nemen wat er zoal komt kijken bij het braden van gevogelte. Vroeger kwam er vaak een gebraden gans op tafel tijdens de kerst. Men maakt het tegenwoordig niet meer vaak. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat het vlees van de gans erg vet is. We hebben nu ook kleinere gezinnen, dus een groot gebraad hoeft niet meer. Beter kunnen we kiezen voor een kalkoen.

Een gebraden gevogelte ziet er feestelijk uit. Je kunt de vogel braden in de oven of je draait hem aan een spies. Je kunt hem in een braadzak bereiden, in folie wikkelen of in een braadschotel gaar laten worden. Laat een vogel niet te lang braden. Of je nu kiest voor een kip, gans, kalkoen of een eend, je moet een vogel goed opbinden voordat hij de oven in gaat. Druk vleugels en poten goed tegen het lichaam en bindt ze vast met keukengaren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de uitstekende delen verbranden. Wanneer je er een rond compact geheel van maakt, kan het gelijkmatig bruin en gaar worden. Om ervoor te zorgen dat het dier precies goed gaar is, kun je hem in twee etappes braden. Laat hem eerst van buiten bruin worden in een zeer hete oven (250 graden Celsius). Schakel de oven dan uit en laat de vogel nog 10 minuten tot een half uur in de oven nabraden. Hoe groter het beest, hoe langer het nagaren. Zet de deur tijdens het nagaren op een kier. Op deze manier kunnen de sappen zich in het vlees gelijkmatig verdelen. Het vlees zal door en door nagaren in een oven die steeds lager in temperatuur wordt. Het voorkomt dat er bloederige vocht uitloopt bij het aansnijden van het vlees.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden