De frikandel totaal   
« Terug naar de nieuwsbrief
De frikandel is een populaire snack. Hij heeft een plaats in de top 10 van meest populaire snacks uit de frituur en hij schijnt daarbij een plaats boven de kroket te hebben. Oorspronkelijk schreef je frikadel, maar na 2005 werd deze spelling veranderd in frikandel. Het woord frikadel is afgeleid van het Franse woord fricadelle, wat gehaktbal betekent. Fricadelle is afgeleid van het woord fricandeau, wat mager kalfs- of varkensvlees betekent en het woord fricassee, wat in stukken gehakt vlees betekent.

De frikandel is een Hollands bedenksel uit 1954. Een slagersknecht in Dordrecht, Gerrit de Vries, bedacht een gehaktbal die erg in de smaak viel bij de klanten. Ten gevolge van nieuwe wettelijke eisen van de Warenwet mocht deze gehaktbal in verband met het meelgehalte niet meer de naam gehaktbal dragen. Vanaf dat moment veranderde de vorm van de bal in die van een worst en werd het een frikandel genoemd. Er zijn een tijd geruchten in de wereld gebracht dat de frikandel volgestopt zou worden met slagersafval. Er zouden koeienuiers en varkensoren in zijn verwerkt. De fabrikanten melden dat hier niets van waar is. De frikandel bestaat uit 40 procent kippenvlees dat achterblijft op het karkas na het fileren, 25 procent varkensvlees en in sommige gevallen ook nog  5 procent paardenvlees. De rest van de frikandel bevat water, paneermeel, bindmiddel, kruiden en smaakversterkers. Er zijn ook frikandellen zonder varkensvlees verkrijgbaar. Deze bestaan voor 80 procent uit kippenvlees. De frikandel kun je vinden in de vriezer van de supermarkt, je koopt hem bij de snackbar of je trekt hem uit de automatiek. Hij wordt meestal gegeten met een saus, bijvoorbeeld mayonaise en/of ketchup, pindasaus of currysaus. Eind 2010 bedachten dj's  van het Beuningse radioprogramma Radio Totaal een nieuwe aankleding voor de frikandel verkrijgbaar onder de naam ‘frikandel totaal'. De frikandel wordt voor de helft bedekt met satésaus en de andere helft met speciaalsaus (curry, mayonaise en uitjes). De frikandel totaal is vooral favoriet in de omgeving van Nijmegen, Eindhoven en Leiden maar je kunt hem in elke snackbar bestellen.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden