|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 39/2012 |
 |
« Terug naar het overzicht

 In Brabant kennen ze hem allemaal, het worstenbroodje voor de lekkere trek tussendoor. Andere provinciën zijn echter meer bekend met het saucijzenbroodje. Het worstenbroodje komt dan ook oorspronkelijk uit Noord-Brabant. Het is een broodje met een worstje van gehakt. Het broodje is gemaakt van zacht witbrooddeeg en wordt vooral geassocieerd met de Brabantse feesten waar gezelligheid hoog in het vaandel staat. Lees het hele artikel ‘Het Brabantse worstenbroodje’
  Bijna elk land kent een gerecht wat gemaakt wordt met gehakt. Dat is niet zo vreemd, want gehakt was eigenlijk het restvlees en het vlees van mindere kwaliteit. Om het beter verteerbaar te maken, werd dit restvlees door een molen gedraaid. Althans, dat gebeurde pas veel later. Het eerste gehakt werd door middel van andere technieken verkregen. Zo kregen de Tartaren het vlees murw door het onder het zadel van hun paard te leggen: nu bekend als de biefstuk tartaar. Lees het hele artikel ‘Gehakt’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Eendenborst met bramensaus
Met eendenborst,bramenjam,rode wijn
- Stoofpotje van rundvlees
Met runderlappen,rode wijn,mager spek
- Krachtige boerensoep
Met boerengroentesoep,gerookt spek,sperziebonen
- Kersendessert met slagroomyoghurt
Met kersen,slagroom,yoghurt
- Kipfilet met pesto
Met kipfilet,pesto,parmaham
- Hamlapjes met warme kersensaus
Met hamlap,kersen,bouillon
- Pate van lamsvlees
Met lamspoulet,lamslever,vet spek
- Pate van gevogelte in een deegkorst
Met kippenlever,ganzenvet,bloem
- Witlofsalade met tonijn
Met witlof,appel,tonijn
- Kwee bolah (koekballetjes)
Met aardappelen,tarwebloem,eieren
| - Ikan atjar ( zoet zure makreel)
Met makreelfilets,rode peper,rode ui
- Telor ketjap (eieren)
Met eieren,ketjap,sjalotjes
- Yoghurt-sinaasappelpudding
Met yoghurt,sinaasappelsap,gelatine
- Boerenkool-preistamppot
Met boerenkool,prei,aardappelen
- Kapucijnertafel
Met capucijners,hamlappen,mager spek
- Monchou taart
Met bastognekoeken,monchou,basterdsuiker
- Reebiefstuk in bladerdeegjasje
Met reebiefstuk,bladerdeeg,champignons
- Garnalencocktail met mango
Met hollandse garnalen,mango,creme fraiche
- Kerriesoep met kip en broccoli
Met kerriepoeder,kip,broccoli
- Kabeljauw in een zachte tomatensaus
Met kabeljauwfilet,tomatenpuree,visbouillon
|
|
| |