Voorgerechten   
« Terug naar de nieuwsbrief
De naam zegt het al, het voorgerecht gaat vooraf aan een hoofdmaaltijd. Het voorgerecht moet worden afgestemd op de rest van het menu. Nu zijn de meningen onder chef-koks verdeeld over wat nu precies een voorgerecht is. Het maakt in principe niet uit als je uitgaat van het idee dat het voorgerecht een kleine maaltijd is dat nog ruimte moet overlaten voor het hoofdgerecht. En een klein gerecht kan van alles zijn, een soep, een paté of een salade.

Voorgerechten kunnen warm en koud geserveerd worden. Zwaardere zaken zoals een pasteitje of gebakken geitenkaasje kunnen vooraf gaan aan een lichter hoofdgerecht. Maak van zware voorgerechten kleine porties. Je wilt niet dat je gasten na het eten van het voorgerecht geen plaats meer hebben voor de hoofdmaaltijd. De hoeveelheid moet de gast als het ware prikkelen en nieuwsgierig maken naar de rest van het menu. Het voorgerecht moet goed te combineren zijn met het hoofdgerecht, maar niet dezelfde ingrediënten bevatten. Serveer dus geen champignons bij het voorgerecht als het hoofdgerecht een paddenstoelenragout is. Je kunt veel werk maken van een voorgerecht, maar het hoeft niet. Kleine schoteltjes gevuld met olijven en andere kleine tapas kunnen een eenvoudig, snel neer te zetten voorgerecht zijn. Stokbrood hoort erbij, met boter of olijfolie. Serveer er een droge witte wijn bij of een rosé. Voorgerechten hoeven niet als voorgerecht te worden gegeten. Je kunt van een zwaarder voorgerecht, zoals een pastei in bladerdeeg, ook een heerlijke luxe lunch maken. Serveer er eventueel nog een (groene) salade bij of maak de porties gewoon weer iets groter. Dan is de maag goed beslist gevuld tot het weer tijd wordt voor het avondeten.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden