|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 43/2011 |
 |
« Terug naar het overzicht

 De laatste dag van oktober komt er aan. In veel gezinnen wordt "Halloween" gevierd, het herfstfeest op de avond voor Allerheiligen. Het is een feest wat oorspronkelijk uit Schotland komt, maar nu nog steeds erg populair is in Amerika, Engeland, Canada en Ierland. In Nederland begint men er ook steeds meer aan te doen, getuige de uitgeholde pompoenen die je rond deze tijd in de tuin hier en daar ziet verschijnen. Het is dan ook weer eens iets anders. Spoken, griezels en rariteiten zetten deze dag de toon. En daar kun je veel mee doen, ook op culinair gebied. Laat je fantasie maar de vrije loop. Want fantasie, daar draait het tijdens dit feest toch ook wel een beetje om. Gerechten met pompoenen zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor Halloween. Maar om het geheel een beetje wat meer traditie te geven, kun je bijvoorbeeld ook aan de gerechten uit de Schotse keuken denken. Lees het hele artikel ‘Halloween met de Schotten’
  In de winter willen we graag een hartverwarmende, voedzame maaltijd op tafel zetten. Je denkt dan al gauw aan flinke porties groenten én vlees. Maar wat als je geen vlees eet? Je kunt op verschillende manieren ook in de winter smakelijke en verzadigbare vegetarische schotels maken. De wintergroenten zijn over het algemeen wat zwaarder te verteren, dus je hoeft je niet druk te maken of je daarmee voldoende vulling in je maag krijgt. Wat dacht je van winterpeen, pastinaak, pompoen, selderijknol, spruiten en uien? Snijd ze allemaal aan stukken, sprenkel er wat olie over en kruid ze met teentjes knoflook, tijm, peper en zout. Rooster ze tot ze gaar zijn in de oven. Serveer er sneden boerenbrood bij en je maag zal echt een tijdlang niet gaan knorren. Lees het hele artikel ‘Vegetarische wintergerechten’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Pompoensoep hollandaise
Met pompoen,groentenbouillon,ui
- Griekse aardappelpuree
Met aardappelen,peterselie,knoflook
- Blauwe bessen - appelcrumble
Met blauwe bessen,appel,zelfrijzend bakmeel
- Aardbeientiramisu
Met aardbeien,mascarpone,lange vingers
- Indonesische riblappen
Met riblap,sambal,ui
- Cake met kokosnoot
Met bloem,suiker,boter
- Eiersalade met een byte
Met ei,chilisaus,oregano
- Salata Variata
Met ijsbergsla,tomaten,rucola
- Vruchtencompote
Met appels,peren,sinaasappelen
- Pasta-ovenschotel met kaas
Met penne,grove groente,kaas
| - Runderstoofpotje
Met runderriblappen,winterpeen,bleekselderij
- Kabeljauw in groentesaus
Met kabeljauw,wortel,prei
- Stooflapjes uit de snelkookpan
Met sukadelappen,uien,mosterd
- Spaghettisaus Blando
Met gehakt,tomaten,champignons
- Marinade voor gamba's
Met knoflook,provencaalse kruiden,olijfolie
- Knoflookchampignons
Met champignons,knoflook,peterselie
- Konijn Blando
Met konijn,bruin bier,ajuin
- Rode kool Blando
Met rode kool,appels,kaneel
- Vis met pasta met paprikasaus
Met pangasiusfilet,volkorenspaghetti,paprika
- Pasta met courgette
Met schelpjespasta,courgette,ham
|
|
| |