Koffie met appeltaart: een oer-Hollands gebruik   
« Terug naar de nieuwsbrief
Het seizoen van de appels is van start gegaan en wat beter met deze, nu helemaal goedkope, vrucht te doen dan het maken van een overheerlijke appeltaart? Het appelseizoen begint in de herfst. Dan worden de appels geplukt en zijn ze het verst. Appels zijn lekkere tussendoortjes. Je kunt er culinair veel mee. De appeltaart is een oude bekende in de Nederlandse keuken. De appel is een veelzijdige vrucht die al eeuwenlang goede zaken verricht in de keuken. Appels zijn geschikt voor koude en warme bereidingen, van kinderlijk eenvoudig tot culinaire hoogstandjes.

Niets gaat boven de oer-Hollandse appeltaart. Traditioneel wordt hij gemaakt met een zogenaamd zanddeeg, appels, krenten en rozijnen. De goudreinet wordt veel gebruikt, maar de elstar doet het ook goed in de taart en eigenlijk alle soorten wel. Sommige blijven wat steviger van structuur, terwijl andere soorten heel zacht kunnen worden. Het is maar net wat je voorkeur heeft. De appeltaart kent een lange geschiedenis. Hij werd al in de middeleeuwen gebakken, getuige het kookboek "Een notabel boexken van cokeryen" uit 1514. Het was zo'n beetje het eerste kookboek dat is gedrukt, dus er is geen twijfel mogelijk dat de appeltaart een veel langere voorgeschiedenis heeft. In Nederland is het eten van een appeltaartje bij de koffie min of meer een volksgebruik. Het liefst met een klodder slagroom er op. Er zijn vele varianten op onze manier van appeltaarten bakken. En dat is niet zo verwonderlijk. Er zijn ook vele soorten appels. Het grappige is dat je ook hier weer kinderlijk eenvoudige recepten voor hebt en, inderdaad: culinaire hoogstandjes.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden