Culinaire Nieuwsbrief editie 37/2011   
« Terug naar het overzicht
Smakelijke hamsoorten voor op de boterham
Ham is het verse vlees van de achterbout van het varken. Je kunt het vlees braden, maar wanneer je het kookt of rookt, blijft het vlees langer houdbaar. Er wordt veel ham verkocht wat niet afkomstig is van de varkensachterbout. Het zou daarom eigenlijk geen ham mogen heten. Zo is bijvoorbeeld schouderham niet van de achterbout. Katenham is afkomstig van het karbonadevlees van het varken. Het wordt warm of koud gerookt en gerijpt. De speklaag voorkomt uitdroging. Casseler rib wordt ook gezien als een hamsoort. Het is een zacht gepekeld stuk van de rib of de hals van het varken, gerookt bij lage temperatuur.
Lees het hele artikel ‘Smakelijke hamsoorten voor op de boterham’


Koken in de stoomoven
Koken in de stoomoven kan via speciale stoomovens. Er zijn ook combi-stoomovens. Het zijn handige apparaten als je weet hoe je ermee om moet gaan. Het principe van de stoomoven is afgekeken van de Aziaten. Zij gebruiken al eeuwen verschillende stoomtechnieken om eten gaar te laten worden: in bamboe stoommandjes, rijststomers, en de wok met stoomrekje. In de magnetron kun je ook voedsel gaar stomen. In Nederland is de stoomoven al een bekend apparaat. Ze worden hier, op Zwitserland na, het meest verkocht. Men zegt dat het voedsel bereiden in de stoomoven gezonder is. Zo zou de vitamine C langer in de groente bewaard blijven. In ieder geval heb je voor de bereiding geen vet of olie nodig en de zoutpot kan ook in de kast blijven omdat de groente knapperig en smaakvoller blijft na bereiding in een stoomoven.
Lees het hele artikel ‘Koken in de stoomoven’


De lekkerste recepten van deze week
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden