Venkel   
« Terug naar de nieuwsbrief
Deze maand zie je de venkel weer in de schappen van de supermarkt en groenteboer verschijnen. Het venkelseizoen loopt door tot november. Venkel is een groente die er uit ziet als een knol in de vorm van een hart. De smaak van venkel is anijsachtig. De smaak is prima te combineren met Mediterrane groenten als paprika, aubergine, tomaat en courgette. Rooster deze groenten eens samen en je hebt een smaakvolle groenteschotel. Venkel werd in de middeleeuwen al gegeten. De zaden werden gebruikt om hun geneesachtige werking. Je kunt van de zaden olie maken. Venkelthee wordt ook van de zaden getrokken. De thee wordt gebruikt bij darmkrampjes, hoesten en opgeven van slijm en als kalmeringsmiddel bij kleine kinderen.

Venkelknollen wegen gemiddeld 125 gram. Als je ze schoon hebt gemaakt, blijft er 100 gram van over. Je kunt venkel zowel rauw (in salades) als gekookt eten. Je kunt de groente ook, zoals al geschreven, roosteren. Smoor hem met een kopje witte wijn en een bouillonblokje (lekker bij vis). De smaak van venkel wordt bij verhitting wat zachter. De vorm van venkel maakt het ook erg geschikt om te vullen. Ten slotte kun je hem ook in stukjes roerbakken. Bereid de venkel zo vers mogelijk. Een verse venkel ziet er mooi groen en fris uit. De knol moet stevig aanvoelen. Je kunt hem na aankoop nog een week in de koelkast bewaren, maar verpak hem wel in plastic (of huishoud-)folie. Venkelzaden kun je gebruiken om er thee van te maken. Stamp de zaden hiervoor fijn en overgiet ze met kokend water. Gebruik 1 flinke theelepel bij 250 gram kokend water. Laat de zaden tien minuten trekken en zeef de thee daarna af. Je kunt de thee met honing zoeten. (Gebruik geen honing voor kinderen onder een jaar). De zaden kunnen ook gebruikt worden als keukenkruid. Lekker in brood, gebak en diverse gerechten.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden