Zoete broodjes bakken   
« Terug naar de nieuwsbrief
Het hoort een beetje bij Pasen, een uitgebreide brunch met veel eiergerechten en zoete broodjes mogen niet op de ontbijttafel ontbreken. Nu heeft ieder land een eigen recept voor zoet brood. In Nederland is het zoetste brood onbetwist de Duivenkater, een feestbrood dat al in vroegere tijden werd geserveerd rond Pasen. Men kent het brood vooral in de kop van Noord-Holland in de Zaanstreek. In Noord-Holland is de Duivenkater een traditioneel brood wat echt niet mag ontbreken met Pasen. De zoete smaak in het brood ontstaat door het gebruik van (verwarmde) roomboter, citroenschil en melk. In de Zaanstreek eten ze hem het liefst als het brood al enige dagen oud is. Men snijdt er dunne plakken van die worden bestreken met een dikke laag roomboter. Jam is er ook verrukkelijk op.

Naast de Duivenkater zijn er ook de bekende melkbroodjes. Kinderen zijn er vaak dol op. Ze hoeven eigenlijk geen beleg, maar een chocoladepasta of jam maakt de broodjes wel extra lekker. De melkbroodjes zouden rechtstreeks kunnen afstammen van de Franse brioches. De Franse versie, de brioche dus, smaakt vanilleachtig. Het brood wordt met veel eieren gebakken, waardoor het een beetje de smaak van gebak (cake) krijgt. In Engeland zijn de scones bekend als zoete broodjes. Je serveert ze bij voorkeur als ze nog lauwwarm zijn. Heerlijk met (zelfgemaakte) aardbeienjam en/of lobbig geslagen slagroom. Maak de scones niet te lang van tevoren (het beste is voor vlak voor het eten). Als ze koud worden zul je merken dat ze erg droog worden. Met al die heerlijke zoete broodjes zou je nog bijna het "echte" traditionele Paasbrood vergeten. Het brood lijkt veel op Kerstbrood en is gevuld met krenten, rozijnen, spijs, sukade en sinaasappelsnippers en is bedekt met een royale laag poedersuiker en/of amandelsnippers. Heerlijk met een dikke laag roomboter.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden