Rode bietjes, niet typisch Hollands   
« Terug naar de nieuwsbrief
Rode bieten (door sommigen nog kroten genoemd) zijn lekker en gezond. Je kunt ze in de winkel het hele jaar door vaak al voorgekookt kopen. Wie er zin in heeft, koopt ze vers (van de markt!) en kookt ze zelf. Snijdt de rode bieten niet in stukken maar kook ze in hun vel. Nadat je ze een minuut of 25 hebt gekookt, kun je ze ontvellen en verder gebruiken. Je kunt ze dan nog eens koken en op smaak brengen met water, suiker, azijn, peper en zout. Stoof ze simpelweg 15 minuten met een gesnipperde ui en je hebt een heerlijke Oudhollandse maaltijd van bieten met gekookte aardappelen en uitgebakken rookspek. Ook "rauw"(ze zijn uiteraard voorgekookt) zijn ze niet te versmaden in een salade met een fijngesnipperd sjalotje, augurkje, ananas en een eetlepel mayonaise. De salade krijgt een roze kleur en smaakt heerlijk bij gebakken aardappelen en scholfilet.

Rode bieten lijken oer Hollands, maar ook in het buitenland worden ze gebruikt in traditionele gerechten. In Rusland is de rode biet hoofdbestanddeel van het nationaal gerecht Borstsj, een dikke maaltijdsoep. De voorgekookte bietjes worden in dobbelsteentjes nog eens een half uur gekookt in met een pan met gesnipperde ui, bouillon, peper en zout en karwijzaad. Met de staafmixer wordt er een dikke brei van gepureerd en de soep wordt op smaak gebracht met een snufje suiker en citroensap en eventueel nog wat peper en zout. Er wordt ten slotte een klodder crème fraîche door geroerd. De soep wordt opgediend met een in kleine stukjes gehakt hardgekookt ei. Als de honger groot is, kan er nog een rookworst bij geserveerd worden. In Frankrijk eten ze de bieten warm bij de kabeljauw, en koud in een salade met geitenkaas. Marokko en Italië kennen diverse bereidingen voor een zomerse bietensalade. Maar je mag de kroten natuurlijk ook gewoon lekker Hollands verwerken in een salade met (zure) haring.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden