|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 03/2011 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Eind december tot en met maart is een prima periode voor een wintersport vakantie. Het schijnt dat de meeste mensen het liefst in februari gaan. Dat is dan ook de meest dure periode. Ga je dit jaar om welke reden dan ook niet? Haal dan die lekkere wintersportvakantie in huis. Met een beetje mazzel hebben we hier ook een paar flinke sneeuwbuien of wordt het ijs dik genoeg voor de schaatsen. Die kans is echter zeer klein. Pak daarom je vakantiefoto's van voorgaande jaren er nog eens bij en geniet na. Waar ben je naartoe gegaan? Was het Zwitserland? Nodig je vrienden uit die meegingen op die vakantie en verras ze met een heerlijke zelfgemaakte Zwitserse kaasfondue. Voeg een klein glaasje kirsch toe, zoals ze dat in Zwitserland al jaren doen. Heerlijk met een glas volle rode wijn erbij. Maak er een uitgebreid festijn van en wees niet zuinig met dipattributen als kerstomaatjes, stukjes wortel, komkommer en reepjes paprika. Alleen maar brood mag ook, maar kies dan wel voor verschillende soorten. Lees het hele artikel ‘Wintersportgerechten’
  Wie graag varieert met groente, kan ook in het winterseizoen een ruime keuze maken uit diverse groentesoorten. Het zijn echt niet alleen de koolsoorten die rijkelijk aanwezig zijn. Ook diverse knolsoorten zijn nu volop verkrijgbaar. De wintergroente is daarbij ook nog eens op dit moment lekker goedkoop. Er liggen inderdaad veel koolsoorten in de groenteschappen, maar elke kool heeft zijn eigen specifieke smaak en kan op vele verschillende manieren in gerechten verwerkt worden. De boerenkool is bij uitstek een wintergroente. Het heeft de meeste vitamines en mineralen van alle wintergroenten. Wist je dat in deze groente de vitamines A, B1, B2, B3 en B6, C, E ruimschoots aanwezig zijn? Daarnaast bevatten de bladen ook nog eens foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Het is een groente waar je energie van krijgt. Maak eens iets anders dan de boerenkoolstamppot. Je kunt boerenkool namelijk ook in een roerbakgerecht verwerken of een macaronischotel. Lees het hele artikel ‘Vitaminerijke wintergroenten’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Tomaten/groentensoep
Met tomatenstukjes, soepgroente, rundvleesbouillon
- Koninginnenpudding voor buffet
Met melk, boter, sinaasappel
- Kaas-preitaart
Met prei, roombrie, bladerdeeg
- Aardappel-courgettegratin
Met courgette, aardappelschijfjes, kaas
- Gebakken witlof met ui en spek
Met witlof, ontbijtspek, oregano
- Pasta pesto met spekjes en spinazie
Met spaghetti, spekblokjes, spinazie
- Roomkaasdip voor buffet
Met boter, margarine, mascarpone
- Broccoli met vleesreepjes
Met broccoli, vleesreepjes, couscous
- Macaroni met ham en kaas uit de oven
Met macaroni, kaas, ham
- Ovenschotel met gehakt en groenten
Met aardappelen, rundergehakt, wortel
| - Romige rijstpudding
Met dessertrijst, rozijnen, basterdsuiker
- Raviolo a mano
Met groen deeg, topinamboer, gemengde groenten
- Zalm-aardappelgerecht
Met zalm, aardappels, ui
- Zalmcocktail speciaal
Met gerookte zalm, cocktailsaus, citroen
- Tomatensalade
Met tomaten, fetakaas, olijven
- Tzatziki (voor 2 personen)
Met yoghurt, komkommer, knoflook
- Cordon bleu met camembert
Met camembert, ham, cranberrycompote
- Focaccia sensuale
Met gerookte zalm, mozzarella, rode ui
- Panini ricotta, honing en amandel
Met panini, ricotta, honing
- Hot bloody Mary pittige tomatensoep
Met tomaten, ui, knoflook
|
|
| |