Stevige maaltijdsoepen   
« Terug naar de nieuwsbrief
De oudste recepten zouden misschien wel bereidingsrichtlijnen voor het maken van een gevulde maaltijdsoep geweest kunnen zijn. Vroeger werden namelijk alle maaltijden meestal in één kookpot bereid. Alles ging in een grote pot die boven het vuur hing: het vlees, de groenten en kruiden. Voedsel moest voedzaam zijn, want het werk wat in vroegere tijden werd verricht, was lichamelijk erg zwaar. Stevige maaltijdsoepen zijn ook nu nog in de winter een smakelijke afwisseling van de "gewone" warme maaltijd. Veel landen hebben hun eigen nationale maaltijdsoep. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de snert en de bruine bonensoep.

Zoals gezegd heeft ieder land wel een eigen nationale soep. In Marokko is het de Harira, een soep die gevuld is met kikkererwten, tomaten, linzen en selderij. De soep is voedzaam en bevat veel vitamines. Eeuwenoud is het recept voor de traditionele Spaanse soep Puchero. De soep is zo dik, dat het soms meer weg heeft van een stoofpot. De naam Puchero is afgeleid van het Latijnse "puls"wat "in water gekookt" betekent. De hoofdingrediënten bestaan uit kikkererwten, bonen en groenten en gevogelte (kip). Na de Spaanse burgeroorlog werd de soep niet meer zo veel opgediend, maar in de boerendorpjes staat deze maaltijdsoep steevast op diverse menukaarten. In plaats van het gevogelte wordt gekozen voor worst of spek. In Duitsland behoort de linzensoep tot één van de nationale maaltijdsoepen. Deze linzensoep is goed gevuld met (buik)spek en reuzel, linzen en aardappelen. Hij vult de maag goed en het volle gevoel houdt lange tijd aan, zoals dat wordt verwacht van een stevige maaltijdsoep. Een bekende soep uit België is de waterzooi. Het is een soep die gemaakt wordt van vis of kip met groenten, room en aardappelen. De Belgische keuken kent veel recepten voor rijk gevulde soepen. Er wordt graag soep gegeten, en dan het liefst de stevige soorten. Een maaltijdsoep eet je met brood. Het brood moet net als de soep goed vullen. Het kan daarom boerenbruin brood zijn, maar ook roggebrood. Er bestaan veel verschillende varianten op traditionele soepen. Zo kun je erwtensoep puur natuur en met weinig poespas maken, maar ook très chique op culinaire wijze. Als het maar smaakt en vult. Bon appetit!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden