|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 01/2011 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Het is een open deur maar veel mensen besluiten voor het nieuwe jaar dan toch maar weer eens wat aan het gewicht te doen. In de decembermaand kan er nog flink gesnoept worden, maar in januari wordt de broekriem stevig aangehaald. Maak het jezelf niet te moeilijk. Wil je een paar kilo kwijt? Dan kun je de lichte varianten nemen. Gelukkig komen er voor steeds meer producten lichtere alternatieven op de markt. Een andere simpele manier om wat overgewicht kwijt te raken, is het kiezen van kwaliteit boven kwantiteit. Dat wil zeggen dat je liever voor de beste producten kiest, maar wel met mate. Maak je warme maaltijd met verse, smaakvolle producten en loop (in ieder geval de eerste maanden van dit jaar) bij voorkeur met een grote boog om de kant-en-klaar magnetronmaaltijden in de schappen van de supermarkt heen. Lees het hele artikel ‘Licht, lichter, lichtst?’
  Januari is voor de Nederlanders een sobere maand, sterk in contrast met de drukke december feestmaand. Dat was vroeger anders. In de Middeleeuwen werd namelijk 6 januari uitbundig gevierd en in sommige landen als Spanje en Italië nog steeds. Men viert Driekoningen. Het is een katholiek feest om de drie wijzen (later Koningen) uit het Oosten te eren. Het bezoek van de toekomstvoorspellende Caspar, Balthasar en Melchior aan het kindje Jezus op 6 januari wordt in veel huizen traditioneel gevierd. Er zijn verschillende manieren hoe Driekoningen wordt gevierd. Sommigen bakken broden waarin twee witte bonen en een bruine boon worden verstopt. Het kind dat de bruine boon in zijn brood vindt, mag de hele dag de baas zijn. Vandaag de dag zijn er heerlijke recepten om zo'n Driekoningenbrood zelf te maken. Lees het hele artikel ‘Driekoningenbrood’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Zuurkool met banaan
Met zuurkool, banaan, rookworst
- Omelet (zoet)
Met eieren, suiker, margarine
- Vruchtenbeignets
Met appels, bloem, eieren
- Zalmrolletjes
Met gerookte zalm, mon chou, tabasco
- Hamrolletjes
Met ham, roomkaas, peterselie
- Carpaccio van gerookte zalm
Met gerookte zalm, ui, peterselie
- Zalm in Cava met kappertjes
Met zalmfilet, cava, kappertjes
- Choco capuccino
Met pure chocolade, slagroom, cointreau
- Basilicum flensjes
Met uien, basilicum, melk
- Snelle macaronischotel
Met macaroni, spek, gehakt
| - Chocolade espresso soufflegebakje
Met espresso, chocolade, eidooiers
- Nasi Goreng: Basis Recept
Met rijst, ketjap, spekjes
- Rauwe andijvie stamppot
Met andijvie, aardappelen, spekjes
- Pasta spinazie
Met pasta, spinazie, knoflook
- Witlof met spek
Met witlof, spek, kruidenkaas
- Witlof op zijn kop
Met witlof, ham, kaas
- Pannenkoeken met appelvulling
Met bloem, melk, appel
- Parelhoen met paddestoelen
Met parelhoen, champignons, morieljes
- Tomatentaartje met garnalen
Met garnalen, tomaten, filodeeg
- Komkommer-tonijnsalade
Met tonijn, komkommer, knoflook
|
|
| |