|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 52/2010 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Nog een paar dagen en we sluiten het jaar 2010 weer af. Natuurlijk laten we dit niet ongemerkt voorbij gaan. Veel mensen vieren oudejaarsavond met het gezin, familie of vrienden. Dat is wel zo gezellig, maar vaak ook erg druk. Als je oudejaarsavond eens echt wilt genieten zonder veel inspanning te leveren, kies dan voor een buffet. Een buffet kun je voorbereiden. Je kunt van te voren hapjes en drankjes maken. Je gasten kunnen zichzelf bedienen. Zo heeft iedereen alle tijd voor elkaar en hoeft er niemand in de keuken zich deze bijzondere avond uit te sloven. Lees het hele artikel ‘Het buffet: voor een ontspannen oudejaarsavond’
  Er is eens onderzoek gedaan naar onze eetgewoonten op speciale dagen. Oudejaarsavond is een speciale dag. Het blijkt dat we op feestdagen kiezen voor traditionele maaltijden. Traditioneel betekent hier: zoals we het van huis uit gewend zijn. At je vroeger op oudejaarsavond een huzarensalade dan is de kans groot dat je er dit jaar opnieuw voor kiest. De mens is blijkbaar toch een gewoontedier, en daar is overigens niets mis mee. Naast de traditionele eetgewoonten, vinden veel mensen dat bij een speciale dag een speciale maaltijd hoort. Dat kan voor sommige gezinnen betekenen dat er een mooi menu op tafel komt, met bijvoorbeeld een gerecht als everzwijn. Gezinnen kiezen vooral voor steengrillen, gourmetten of fonduen. Lees het hele artikel ‘Typische oudejaarsavond maaltijden’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Zalm met bacon
Met zalm, bacon, salie
- Pittige ei-fantasie
Met ei, monchou, sambal
- Wafels van oma
Met bakmeel, suiker, eieren
- Tagliatelle met zalm
Met tagliatelle, zalm, erwten
- Witte chocolade espressorol
Met witte chocolade, koekjes, koffie
- Spinazie taart
Met spinazie, gehakt, bladerdeeg
- Stoofpotje met haas
Met hazenbout, wijn, spek
- Cappuccino-ijs
Met eieren, koffie, chocola
- Sperziebonen met knoflook
Met sperziebonen, knoflook, citroen
- Pomme duchesse
Met aardappel, ei, boter
| - Aardappelgratin
Met aardappels, kaas, slagroom
- Aardappelgalettes
Met vastkokende aardappels, boter, archideolie
- Tomaat met mozzarella en basilicum
Met tomaat, mozzarella, basilicum
- Preitaart hartig
Met prei, ham, kaas
- Hartig borrelhapje met kip
Met kipfilet, ontbijtspek, vet
- Griekse gehaktballetjes
Met gehakt, gyroskruiden, paneermeel
- Feta paprikaspread
Met feta, paprika, olijfolie
- Appeltaart van moeder
Met appel, suiker, rozijnen
- Arretjes cake
Met plantaardige boter, biscuit, cacao
- Limburgse pletsjeskook
Met mariakoekjes, boter, koffie
|
|
| |