Culinaire Nieuwsbrief editie 46/2010   
« Terug naar het overzicht
De haasachtigen culinair belicht
Zowel de haas als het konijn behoren tot de haasachtigen. In de natuur valt het verschil tussen een haas en een konijn je wel op. Culinair worden ze ook anders bereid. De hazen die in november en december worden gevangen, hebben een uitgesproken wildsmaak. De jacht op de hazen is geoorloofd van 15 oktober tot 1 januari. Toch zijn veel hazen (ook in het jachtseizoen!) afkomstig uit Oost-Europa, waar zich uitgerekte jachtgebieden bevinden. De haas in de diepvries komt voornamelijk uit Oost-Europa en Argentinië. Culinair is de rug van de haas het interessants, denk maar aan de hazenrugfilet. Om het droge vlees van de haas sappiger te maken, wordt het vaak gelardeerd met reepjes spek. Een bekende bereiding van de haas is hazenpeper. Dit gerecht wordt gemaakt van de achterbouten. Het vlees wordt lage tijd gestoofd en opgediend met rode kool en aardappelpuree.
Lees het hele artikel ‘De haasachtigen culinair belicht’


Waterzooi
Waterzooi is een typisch Belgisch gerecht, uit Vlaanderen om preciezer te zijn. Het was oorspronkelijk een maaltijd voor arme mensen, maar tegenwoordig zijn er luxe uitvoeringen. Oorspronkelijk wordt deze stoofpot bereid met verschillende soorten vis (een viszooitje). De Gentse waterzooi bevatte vroeger ook vissoorten, maar dat is in de loop der tijd veranderd in kip. Men zegt dat de waterzooi uit Gent komt en al in de middeleeuwen werd gemaakt. Voor de waterzooi werd de zoetwatervis uit de Gentse rivieren en grachten gevist. Het water raakte echter ernstig vervuild en de vis werd schaarser. Men schakelde langzaam over naar het gebruik van kip en tegenwoordig bedoelt men met de Gentse waterzooi dan ook de waterzooi met kip.
Lees het hele artikel ‘Waterzooi’


De lekkerste recepten van deze week
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden