|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 43/2010 |
 |
« Terug naar het overzicht

 De aanwezigheid van de pompoen in de bloemenzaak of tuincentra verraadt het al: Halloween komt er aan. Het van oorsprong Keltische feest begint ook in Nederland en België steeds meer aan populariteit te winnen. Het is dan ook erg leuk om mee te doen aan het versieren van je huis in griezelige sferen. En de uitgeholde pompoen hoort er nu eenmaal toch een beetje bij. Koop een pompoen en maak er zelf een lampion van. Officieel heten deze lampionnen van pompoen Jack-o-lanterns. Het vruchtvlees dat je er uit schept kun je culinair verwerken in een soep bijvoorbeeld. Lees het hele artikel ‘Pompoen: hét symbool van Halloween’
  Halloween (31 oktober) en het feest van Sint-Maarten (11 november) hebben veel met elkaar gemeen. Het wordt niet overal gevierd, maar in sommige delen van het land trekken op 11 november kinderen met een lampion langs de deuren en zingen er een liedje om een traktatie te vorderen. In Ierland, Amerika en Canada doen ze dat op 31 oktober en de echte Halloweener doet dat verkleed als griezel. In Nederland en België wordt er steeds meer aandacht besteed aan Halloween. Je ziet dat er steeds meer huizen versierd worden met pompoenen, omgetoverd in spookwaardige lampionen. Het thema Halloween nodigt uit om je fantasie los te laten op griezelig voedsel. Maak bijvoorbeeld eens koekjes in de vorm van vampiers of spookjes. Geef je kinderen rond Halloween een griezelmandarijn mee naar school. Teken er met een watervaste zwarte stift een spookmond en spookoogjes op. Lees het hele artikel ‘Griezelrecepten’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Mango-kipwrap
Met kipfilet, mango, mayonaise-yoghurtdressing
- Gefrituurde banaan
Met banaan, ei, paneermeel
- Romige zuurkoolschotel met tofu
Met zuurkool, aardappelpuree, tofu
- Light meloen-roomkaas taart
Met beschuit, meloen, roomkaas
- Moccadessert
Met chocladepuddingpoeder, slagroom, sterke koffie
- Kruidig gehakt met aardappelpuree
Met rundergehakt, aardappelpuree, runderbouillon
- Toemis Kangkung 3
Met kangkung, sjalot, lombok
- Hazelnootkrokant voor garnering
Met suiker, hazelnoten, water
- Pasta salmone
Met gerookte zalm, mascarpone, dille
- Bosbessen-panna cotta
Met bosbessen, slagroom, gelatine
| - Pompoensoep-notensoep met munt
Met pompoen, groentenbouillon, walnoten
- Volkoren notenkoek
Met tarwe of speltmeel, suiker, walnoten
- Gehutst potje
Met bladerdeeg, wortelen, uien
- Advocaat ijstaart
Met advocaat, slagroom, bokkepootjes
- Paddenstoelenschnitzel-ovenschotel
Met varkensschnitzels, catharellen, champignons
- Vis-Pastilla
Met visfilet, filodeeg, garnaal
- Bonte paprika salade
Met paprika, feta, olijven
- Huttenkase ontbijt
Met huttenkase, walnoten, suikervrije siroop
- Garnalen-kabeljauw cocktail
Met garnalen, kabeljauw, cocktailsaus
- Berber-omelet
Met ei, tomaat, ui
|
|
| |