Leidse hutspot   
« Terug naar de nieuwsbrief
Leiden viert feest op 3 oktober vanwege de verjaging van de Spanjaarden in 1574. Het traditionele feestmaaltijd bestaat deze dag voor veel "Leienaren" uit Leidse hutspot. Het is een hutspot van aardappelen, peen, ui, melk, boter een klapstuk. Het is niet zomaar een keuze. Er kleeft geschiedenis aan de Leidse hutspot!

In het museum De Lakenhal staat een bronzen kookpot uit de tweede helft van de 16e eeuw. De pot heeft voor Leiden een bijzondere betekenis. Hij werd namelijk in de vroege ochtend van 3 oktober 1574 in Leiden gevonden in een verblijfplaats van de Spanjaarden met een restje hutspot er in. De Spanjaarden hadden die nacht de benen genomen en in hun haast de pot vergeten. De pot werd als triomf gezien en de hutspot staat sindsdien op 3 oktober als nationaal gerecht op het Leidse menu. Er is veel geschreven over de Leidse hutspot. Oorspronkelijk zouden er geen aardappelen in zitten, maar pastinaak en witte bonen. Klapstuk is gestoofd vlees van een rund, maar volgens de echte geschiedenis van de Leidse hutspot zat er schapenvlees in de pot. Waarschijnlijk is er aan het recept in de loop der tijd toch het één en ander aan de Nederlandse smaak aangepast. Hoe dan ook, deze stamppot (die volgens de Leidse bevolking niet gestampt, maar gehusseld moet worden) is een basis voor veel lekkere variaties. Als je niet van klapstuk houdt, kun je kiezen voor ander (stoof)vlees. Ben je nieuwsgierig geworden naar het recept? Klik dan hier. Als je recepten zoekt voor klapstuk, klik je hier. Klapstuk wordt meestal gegeten met hutspot. Een hutspot wordt traditioneel gemaakt van aardappelen, wortel en uien.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden