|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 31/2010 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Kruisbessen kun je vers plukken in augustus. Soms zelfs al in juli. De groenteboer heeft ze meestal niet in het assortiment, of je moet geluk hebben. Je maakt meer kans bij de biologische winkel of op de biologische markt. Het is eigenlijk best jammer dat ze niet volop verkrijgbaar zijn. Misschien komt het omdat je ze niet lang vers kunt houden. Ze zijn het lekkerst als je ze plukvers verwerkt. Je kunt er heel veel lekkere dingen van maken, van deze groene, soms rode, gele of paarsgekleurde bessen. Hoewel de kleur kan verschillen net als de grootte, zegt dat niets over de rijpheid. Alle rijpe verse kruisbessen smaken friszuur en toch zoet. Ze hebben een knapperige beet. Lees het hele artikel ‘De kruisbes is hét fruit van augustus’
  11 Augustus is voor moslims een belangrijke datum, want het is het begin van de Ramadan. In deze maand mogen moslims tot 9 september 2010 niet eten of drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Kinderen tot twaalf jaar hoeven niet mee te vasten. De vastenmaand wordt door de moslims als feestmaand gezien. Het is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Het vasten helpt mensen zich te bedwingen en stimuleert eigenschappen als discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Het vasten zuivert de ziel. Elke dag dat er wordt gevast, wordt als overwinning gezien. De ramadan wordt afgesloten met een feest dat drie dagen duurt, het Suikerfeest. De vastenmaand houdt niet in dat er helemaal niet wordt gegeten. Het eten komt echter pas na zonsondergang op tafel. Lees het hele artikel ‘Ramadan en Harirasoep’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Kruidenboter
Met boter, dragonblaadjes, citroenrasp
- Ham prei salade
Met prei, ham, yoghurt
- Zuiderse pangasius in de oven
Met pangasiusfilet, saffraan, paprika
- Pittige tomatensalade
Met tomaten, room, salsa
- Zigeuner Zuurkool
Met zuurkool, magere spekblokjes, salami
- Pindasoep met tauge
Met kippenpoten, pindakaas, bleekselderij
- Roti met gehakt massala
Met aardappelen, rundergehakt, massala kerrie
- Tortilla a la Espanola
Met aardappelen, uien, eieren
- Provencaalse groentengratin
Met aubergine, tomaten, courgette
- Spareribsmarinade
Met ui, stroop, tomatenketchup
| - Salade van rucola en fruit
Met rucola, druiven, appel
- Zuurkool met vis
Met zuurkool, jumbo garnalen, witte vis
- Biefstuk met laagjessalade
Met ijsbergsla, wortels, biefstuk
- Komkommer zoet zuur
Met komkommer, olie, azijn
- Snelle kipwrap
Met tortillawraps, kipfilets, ragout
- Citroen-kaneelpudding
Met appels, citroen, bloem
- Clafoutis met pruimen
Met pruimen, eieren, melk
- Fruitsalade van verse vruchten
Met appel, peer, aardbei
- Oosters Varkenshaasje
Met varkenshaas, knoflook, honing
- Gegratineerd fruit
Met eieren, slagroom, gemengd fruit
|
|
| |