Culinaire Nieuwsbrief editie 13/2010   
« Terug naar het overzicht
Lang leve de vinaigrette!
In het voorjaar krijgen we weer zin in frisse salades. Dat is heel goed voor het lichaam, want de rauwe ingrediënten die in de salade wordt verwerkt, zitten bomvol vitamines. Salades zijn daarbij ook nog eens lekker caloriearm. Tenzij je er een mayonaisedressing bij gebruikt. Houd je salade lekker slank door net als de Fransen in plaats van romige (kant-en-klare) dressings te kiezen voor de lekkere vinaigrette. Een vinaigrette is een dressing die gemaakt wordt van olie en azijn. Je kunt hier van alles aan toevoegen wat je maar smakelijk vindt: peper, zout, mosterd, suiker, kruiden, pepertje, fijngesnipperd uitje, en ga zo maar door. De verhouding tussen de olie en het azijn was vroeger altijd twee keer zoveel olie als azijn. Omdat we steeds meer aan onze lijn denken is dit geleidelijk aan andersom geworden. Men neme dus twee keer zoveel azijn als olie.
Lees het hele artikel ‘Lang leve de vinaigrette!’


De asperge: de koningin van de voorjaarsgroente
Het is een bijzondere groente: de asperge. Niet voor niets wordt de groente de "koningin der groenten" genoemd, en sommigen geven de groente nog meer glorie met de betiteling "het witte goud". De groente heeft ook een bepaalde allure. Zo moeten asperges met zorg behandeld worden, anders gaat de kwaliteit achteruit. Ze moeten koel bewaard worden om hun mooie vorm te behouden. Een te lage temperatuur kan echter de glans doen verdwijnen en, erger nog, donkere plekken veroorzaken. Ze zijn ook gevoelig voor beschadigingen, deze kunnen al snel harde plekken opleveren. Geen groente om zonder fluwelen handschoentjes aan te pakken dus. Er zijn overigens drie soorten asperges: de witte, groene en de witte met een paarse top.
Lees het hele artikel ‘De asperge: de koningin van de voorjaarsgroente’


De lekkerste recepten van deze week
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden