Culinaire Nieuwsbrief editie 08/2010   
« Terug naar het overzicht
Kaasfondue, als je van kaas houdt
Kaasfondue komt oorspronkelijk uit Zwitserland, en wel uit het Alpengebied. In het Franstalige gebied gebruiken ze traditioneel Gruyère kaas, terwijl ze in het Duitstalige gebied de voorkeur geven aan de Emmentaler. De kazen worden gesmolten in witte wijn. De klassieke kaasfonduepan heet een caquelon. De caquelon is gemaakt van aardewerk en er zit een steel aan. Caquelon is afgeleid van "kakel", een Zwitserse benaming in de 18e eeuw voor een pan van aardewerk. Als je de kaasfondue in een dergelijke aardewerken pan wilt maken, let er dan wel op dat deze vuurvast is. Je kunt de kaasfondue dan direct op het fornuis bereiden. Is de pan niet vuurvast, dan kun je de inhoud uit een gewone pan overgieten in de caquelon. Deze plaats je op tafel op een rechaud, een theelichtje of een spiritusbrander.
Lees het hele artikel ‘Kaasfondue, als je van kaas houdt’


Rode biet: een andere kleur op je bord
De rode winterbiet is deze maand volop verkrijgbaar. Je kunt hem zowel gekookt als rauw in de supermarkt aantreffen. De gekookte exemplaren kun je meteen bereiden zoals je wilt. De rauwe bieten, zul je eerst zelf moeten koken. Je moet ze van tevoren goed schoonmaken. Gebruik hiervoor bij voorkeur een borstel en houd de bieten daarbij onder stromend water uit de kraan. De schil wordt er tijdens het koken niet afgehaald. Als de bieten gaar zijn, kun je dat zien aan het velletje dat makkelijk los gaat laten. Je kunt de bieten laten afkoelen in koud water. Nu moet de schil wel verwijderd worden. Er zijn zomerbieten en winterbieten.
Lees het hele artikel ‘Rode biet: een andere kleur op je bord’


De lekkerste recepten van deze week
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2021 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden