|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 06/2010 |
 |
« Terug naar het overzicht

 De koffie is niet meer wat het vroeger was. Een gewone kop koffie is wel heel erg gewoon. Zwarte koffie kun je in de soorten regular, mocca, caffeïnevrij, mild of als expresso drinken. En als we er wat slagroom, opgeklopte of gestoomde melk in doen, krijgt de kop koffie namen als café latte, Macchiatto, cappuccino of boeren koffie. Koffie is meer dan alleen een warme drank, koud is hij ook erg lekker en je kunt hem over ijs met slagroom gieten, de eenvoudige bereiding voor een café glacé. Voor de winterse avonden is er de Irish Coffee, een hartverwarmende koffie met Irish Whisky, bruine suiker en een grote toef slagroom. Er is zoveel wat je met koffie kunt doen! Lees het hele artikel ‘Koffie speciaal’
  Het seizoen van de avocado loopt van februari tot en met april. Een prima gelegenheid om deze vrucht eens nader te bekijken. Wat is de avocado nu eigenlijk? Is het fruit of is het groente? Het feit dat de avocado een vrucht is, laat het botanisch gezien in Nederland tot de categorie fruit behoren. Onder groente worden de harde en zachte delen van een plant verstaan, die gegeten kunnen worden. Dat zou dus ook opgaan voor de avocado. En dat vinden ze in de landen waar de avocado oorspronkelijk vandaan komt (Midden- en Zuid-Amerika) ook. Daar wordt de avocado als groente gegeten. Het maakt uiteraard voor de smaak niet uit en je kunt er zowel voorgerechten, hoofdgerechten als desserts mee maken. Een veelzijdig product dus, deze avocado. Lees het hele artikel ‘De avocado: groente of fruit?’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Maïs met paprika en tomaat
Met maïs, paprika, ui
- Fonduesausje met ham
Met mayonaise, ham, ketchup
- Bietenstamppot anders
Met bietjes, uitjes, soepgroenten met tuinkruiden
- Schol met zoetzure groenten
Met scholfilet, paprika, zoete chilisaus
- Spaghetti met gorgonzola
Met pasta, gorgonzola, champignons
- Pastasalade met zalm
Met penne pasta, zalmfilet, rucola
- Witlof met mandarijnsalade
Met witlof, mandarijn, appel
- Kletskoppen van Greet
Met basterdsuiker, bloem, amandelschaafsel
- Haring onder de bontjas
Met nieuwe haring, aardappels, mayonaise, eieren, appels
- Moccacino i.p.v. cappucino
Met koffie, chocolademelk, cacaopoeder
| - Zalm en prei in botersaus
Met zalm, prei, boter
- Macaroni à la carbonara
Met macaroni, spekjes, eieren
- Vanillewafels met kersen
Met kersen, yoghurt, bloem
- Chocomousse met sinaasappels
Met pure chocolade, chocoladepasta, sinaasappels
- Brabantse witlooftaart
Met witlof, kaas, kruimeldeeg
- De lekkerste Tiramisu
Met mascarpone, lange vingers, tia maria likeur
- Rode kool met appeltjes
Met rode kool, appels, kruidnagels
- Laab (pittig varkensgehakt)
Met varkenslappen, rijst, komkommer
- Karnemelk-frambozengelei
Met karnemelk, yoghurt, frambozen
- Champignons in escargotsaus
Met champignons, escargotkruiden, roomboter
|
|
| |