De avocado: groente of fruit?   
« Terug naar de nieuwsbrief
Het seizoen van de avocado loopt van februari tot en met april. Een prima gelegenheid om deze vrucht eens nader te bekijken. Wat is de avocado nu eigenlijk? Is het fruit of is het groente? Het feit dat de avocado een vrucht is, laat het botanisch gezien in Nederland tot de categorie fruit behoren. Onder groente worden de harde en zachte delen van een plant verstaan, die gegeten kunnen worden. Dat zou dus ook opgaan voor de avocado. En dat vinden ze in de landen waar de avocado oorspronkelijk vandaan komt (Midden- en Zuid-Amerika) ook. Daar wordt de avocado als groente gegeten. Het maakt uiteraard voor de smaak niet uit en je kunt er zowel voorgerechten, hoofdgerechten als desserts mee maken. Een veelzijdig product dus, deze avocado.

De avocado groeit aan een boom, de avocadoboom. Het is een peervormige vrucht met een grote pit in het midden. De schil wordt niet gegeten. Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen en zacht vruchtvlees met een nootachtige smaak. Als de avocado niet rijp is, merk je dat aan het harde vruchtvlees dat nergens naar smaakt. Een avocado is rijp als het vruchtvlees meegeeft als je er zachtjes in knijpt. Niet rijpe avocado's rijpen na op kamertemperatuur. Als je het rijpingsproces wilt versnellen, kan dat door de avocado samen met een banaan in een plastic zakje te bewaren. Er zijn meer dan 400 soorten avocado's. In Nederland en Vlaanderen worden slechts vier soorten geteeld. Avocado's zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Avocado's worden voornamelijk rauw gegeten. Omdat het vruchtvlees snel verkleurd (bruin) wordt de avocado vlak voor bereiding gesneden. Je kunt de verkleuring tegen gaan met een paar druppeltjes citroen. Als je een avocadodip (quacamole) maakt, kun je ook de pit gebruiken om het proces van verkleuring te vertragen.

Copyright NewEgo B.V. 2009 - 2014 - KvK : 50069470 - BTW : 8227.151.32.B01
Privacy verklaring - Algemene Voorwaarden