|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 04/2010 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Deze maanden zijn de spruitjes extra lekker. Vroeger zei men altijd dat spruiten het aller-lekkerste waren als de vorst er overheen was geweest. In spruiten zit namelijk, zoals bij veel wintergroenten het geval is, een stof die een bittere smaak geeft. Als de vorst in de grond heeft gezeten, wordt door de kou een deel van die stof omgezet in suikers. Dit komt niet alleen ten goede aan de smaak, maar ook aan de verteerbaarheid van de spruiten. Tegenwoordig kan hetzelfde effect bereikt worden door de spruiten een nacht in de koelcel te laten liggen. Ook worden er tegenwoordig rassen gekweekt die steeds meer beantwoorden aan de vraag en behoefte van de consument. Lees het hele artikel ‘Liever spruitjes’
  Moeder natuur heeft het goed voor met de mens. Het eten van fruit, zaden en noten leveren namelijk veel gezondheidsvoordelen op. Ze zitten vol anti-oxidanten. Dit zijn chemische stoffen die in cellen en moleculen voorkomen. De meest bekende anti-oxidanten zijn de vitamines, waaronder C, E en bètacaroteen. Voedingsmiddelen die veel anti-oxidanten bevatten, helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen het afweersysteem van het lichaam aantasten, omdat zij in staat zijn celwanden en weefsel te beschadigen. Vrije radicalen komen vooral te voorschijn als je veel rookt, veel in de zon ligt en bij ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. De anti-oxidanten zorgen dus voor een verbeterde afweer. Maar ze doen meer. Ze werken cholesterolverlagend, en ze helpen bij het herstel van weefsel. Ze werken het verouderingsproces tegen. Bovendien werken ze de processen tegen die leiden tot Parkinson of Alzheimer. Ze werken positief tegen stress en hart- en vaatziekten. Lees het hele artikel ‘Gezond en jong met anti-oxidanten’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Sambal goreng ati ajam
Met kippenlever, uien, knoflook
- Prei-champignon gratin
Met prei, champignons, geraspte kaas
- Pittige chorizopizza
Met pizzadeeg, mozarellakaas, chorizoworst, tomaat
- Bourgondische stoofpot
Met riblappen, spek, sjalotten, champignons
- Spruitjes uit de oven
Met spruiten, aardappels, ham
- Gevulde sinaasappelen
Met sinaasappel, slagroom, eieren
- Koe loe yuk met verse ananas
Met mager varkensvlees, ananas, paprika
- Courgettetaartjes met kaas
Met courgette, fetakaas, Griekse yoghurt
- Beschuitcustard toetje
Met melk, beschuit, custardpoeder
- Stokbrood gehakt-ananas
Met stokbrood, gehakt, ananas
| - Appeltaart met kokos
Met appels, kokos, bloem
- Yogurtsausje (Tzaziki)
Met Griekse yoghurt, komkommer, knoflook, paprika
- Groente in tempuradeeg
Met diverse groenten, tempuradeeg, ijswater
- Appeltjes onder de deken
Met appels, rozijnen, custard
- Ouderwetse aardappelpuree
Met kruimige aardappels, melk, boter
- Pasta met tonijnsaus
Met tonijn, tagliatelle, bertolli saus
- Spaghetti a la Carbonara
Met verse eieren, spaghetti, spekblokjes
- Speciale (Kerst)soep
Met pannenkoeken, zalmfilet, tilapiafilet, bouillon
- Amsoi met kipfilet en ui
Met amsoi, bouillonblokje, kipfilet
- Kaki ajam goreng sedip
Met kip, citroen, paprika
|
|
| |