|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 03/2010 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Zuurkool is een typische wintergroente en op dit moment volop (vers!) verkrijgbaar. Het is een kwestie van smaak of je van zuurkool houdt. Wie de kool te zuur vindt, kan de kool voor gebruik nog even onder de kraan uitspoelen. Dan gaat er veel van de zure smaak af. In Nederland wordt zuurkool door de aardappelen gestampt. Lekker met spekjes erdoor en een rookworst ernaast. Of we maken er in Nederland een ovenschotel van, bijvoorbeeld met gehakt en ananas. In Duitsland eten ze de kool liever apart, bij voorkeur met karwijzaad erdoor. In Engeland en Amerika gebruiken ze de Duitse benaming voor zuurkool, namelijk Sauerkraut. De Fransen houden er niet zo van, met uitzondering van de Fransen in het Elzasgebied, waar ze hun eigen Elzasser Sauerkraut eten. Je kunt verassend veel doen met zuurkool. Je kunt hem bijvoorbeeld ook koud eten, als salade of tussen je broodje (met rookworst!). Lees het hele artikel ‘Zuurkool: barstensvol vitamine!’
  Weet jij wat bedoeld wordt met Fair trade? Letterlijk uit het Engels vertaald, betekent het: eerlijke handel. Fair trade bevordert duurzame ontwikkeling in de internationale handel. Het gaat voornamelijk om de export van producten van arme landen naar rijke Westerse landen. De boeren uit de arme landen krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Een eerlijke prijs staat in verhouding tot de werkelijke productiekosten. Fair trade producten moeten voldoen aan strenge milieueisen. In Nederland en België herken je aan het Max Havelaar keurmerk of het merk Fair Trade Original. Fair trade producten hebben alle eigenschappen die vandaag hoog in ons vaandel staan. Het aanmoedigen van duurzame ontwikkeling in de internationale handel is goed voor het voortbestaan van onze aarde en onze nakomelingen. Tijd om eens een kopje Max Havelaar koffie te zetten, vind je niet? Lees het hele artikel ‘Fair trade voedsel’
 Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Groententaart in bladerdeeg
Met aubergine, paprika, bladerdeeg
- Sambal goreng boontjes
Met sperziebonen, lomboks, uien
- Kerrie van vis (Ikan kerrie)
Met kabeljauw, knoflook, rode pepers
- Pasta met kipfilet met pesto
Met pasta, kipfilet, pesto
- Gemarineerde varkenshaas
Met varkenshaas, boter, knoflook
- Chilischotel met fruit
Met kidneybonen, paprika, mais
- Koninginnesoep met zalm
Met kippenbouillon, zalm, slagroom
- Goed gevulde kippensoep
Met soepkip, paprika, bladselderij
- Verse champignonsaus
Met champignons, bruine roux, magere kippenbouillon
- Pinda-aardappelsalade
Met pindakaas, gekookte aardappels, kerriepoeder
| - Speculaastaart met peer
Met peertjes, amandelspijs, speculoospasta
- Winterfruit met kaneelstroop
Met peren, cider, kaneel, bruine suiker
- Kapucijners van mijn tante
Met kapucijners, spek, gehakt, soepgroente
- Franse bruinebonenschotel
Met bruine bonen, half om halfgehakt, salami
- Romige passievruchtentaart
Met hazelnootkoeken, biogarde, slagroom
- Dressing voor salade
Met biogarde of yoghurt, honing, groene pesto
- Quiche met chorizo en tomaat
Met bladerdeegplakjes, chorizoworst, tomaat, eieren, slagroom
- Gemengde groene salade
Met krop botersla, meloen, komkommer, courgette
- Hutspot met klapstuk
Met aardappels, doorregen runderlappen, winterpeen
- Indische Aardappelkroket
Met gehakt, aardappelen, knoflook
|
|
| |